TO RADE NA RAČUN SRBIJE, NE BI LI ISKAMČALI NEŠTO! Vučić je rekao sve što mu je na umu! Mnogima se neće dopasti

– Važno je da svi u svetu razumeju da sve što se postiže na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je zabrinut zbog želja da se na račun Srbije mnogi dočepaju milosti moćnijih zemalja, ne bi li nešto iskamčili za sebe.

Na pitanje može li biti mira i rešenja za Zapadni Balkan dok je ugroženo srpsko pitanje, Vučić je je rekao da se plaši da mnogi misle da je rešavanje svih gorućih problema na Balkanu unižavanje i nipodaštavanje Srbije, te da nisu razumeli da Sbrija i Srbi moraju da budu jednako nezadovoljni, odnsono jednako zadovoljni koliko i svi drugi.

– Ako napravite bilo kakav disbalans u tome – napravićete problem, upozorio je predsednik Srbije.

Dodao je da dobro razume kako velike sile koriste male zemlje oko Srbije, da u njihovo ime i za njihov račun obavljaju deo posla, kritikujući i napadajući Srbiju, što, kaže, nije slučaj od juče.

Zato se, ističe i zalaže za inicijativu bliže sarađe balkanskih naroda, kako bismo prestali da zavisimo od bilo koga spolja, već da sami donosimo svoje odluke, i to ne samo oni koji su živeli u SFRJ, nego i narodi iz okruženja – Bigarske, Rumunije, pa i Mađarske.

– Mnogo je važno da u svetu razumeju da sve što se postiože na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa, da niko ne sme da ‘pobedi’. Pobeda sme da postoji samo u ekonomiji, u napretku neke zemlje, u visini BDP-a, ne u teritorijama i proterivanju drugog naroda, poručio je predsednik Srbije.

Kako kaže, zabrinut je zbog želja da se na račun Srbije mnogi dočepaju milosti moćnijih zemalja, ne bi li nešto iskamčili za sebe.

– Ali, mislim da to ne ide, rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija brže napredovati u ekonomiji, što, kaže, ne može da se zaustavi, te da Srbija neće u sukobe i ratove, već neki drugi ne mogu da izađu iz 90-ih godina, ne shvatajući da se stvari menjaju.

– Naše je – mir, da guramo ekonomiju, da se borimo za investicije, da ulažemo što više da naši ljudi žive što bolje. Izdržaćemo političke pritiske, da izvučemo najbolje za zemlju, podvukao je Vučić.

Na pitanje kako bi Srbija prošla da je utamničila velikodostojnika bilo koje verske zajednice, Vučić je rekao da neki drugi mogu da hapse crkvene velikodostojnike i nikada nema posledica, a da smo mi to uradili – posledice bi bile stravične.

Izvor: (Espreso.rs / Agencije)