KREĆE KONVOJ ŽIVOTA: Ruska vojska ide na USILJENI MARŠ od 600 kilometara do severa Italije (VIDEO)

U skladu sa naredbom predsednika Rusije Valdimira Putina, Ministarstvo odbrane poslalo je u Italiju više aviona sa neophodnom opremom i stručnjacima

Ruski vojni konvoj dovozi pomoć u Bergamo, na severu Italije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

– Konvoj sa specijalnom opremom i vojnim stručnjacima ruskog Ministarstva odbrane, u pratnji italijanskih karabinjera, krenuo je iz vazduhoplovne baze Italijanskih oružanih snaga nedaleko od Rima, na 600 km dug put prema Bergamu – saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

U skladu sa naredbom predsednika Rusije Valdimira Putina, Ministarstvo odbrane poslalo je u Italiju više aviona sa neophodnom opremom i stručnjacima – virusolozima i epidemiolozima.

U grupi eksperata su i specijalisti koji su direktno učestvovali u borbi protiv širenja afričke svinjske groznice i radili na razvijanju vakcina protiv ebole i kuge.

Ruskim avionima su takođe isporučeni mobilni uređaji za dezinfekciju otvorenih prostora i medicinske opreme. Jedno od tih mobilnih uređaja je i “Orlan”, koji je u naoružanje ruske armije uveden 2015. godine, i predstavlja noviju varijantu “saniratnog topa” TMS-65U.

Zahvaljujući njegovoj konstrukciji sredstvo se može primenti u najsloženijim uslovima eksploatacije. O efikasnosti ovog sredstva najbolje svedoči podatak da je u stanju da za jedan minut u potpunosti dekontaminira 90 kvadratnih metara prostora. “Orlan” je 2016. godine učestvovao u likvidaciji epidemije Antraksa koja se dogodila u Jamalskom regionu.

“Orlan” je namenjen za efikasnu dezinfekciju različitih tipova vozila, zgrada i ostalih zatvorenih objekata, kao i sredstava individualne zaštite. Čitav kompleks se nalazi na šasiji kamiona KamAZ-53501. Sredstvo je u naoružanje uvedeno 2015. godine. Ono se sastoji od krana-manipulatora i hidraulične dizalice.

Ovo mu omogućava efikasnu upotrebljivost u najsloženijim uslovima ekspoloatacije. Njegov kapacitet dezinfekcije iznosi oko 90 kvadratnih metara prostora u jednoj minuti. Zahvaljujući svojim gabaritima “Orlan” bez problema staje u vojno-transportni avion Il-76. Posada koja upravlja celim sistemom se sastoji od tri člana.

TMS-65U na zadnjem delu kamionske platforme ima turbomlazni motor VK-1 koji se inače nalazio na lovačkim avionima MiG-15 i MiG-17, ali i na bombarderima tipa Il-28. Pomoću ovog sistema vojska je u stanju da na veoma brz i efikasan način izvrši čišćenje vozila od hemikalija, ili za stvaranje snažnih dimnih zavesa kojim se pokriva kretanje trupa na bojištu.

Izvor: Tanjug