PUTIN SE PONOVO KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA: Ustavni Sud Rusije usvojio amandmane

Zakon o izmeni Ustava Rusije odgovara osnovnom zakonu zemlje, odlučio je Ustavni sud.

– Ustavni sud Ruske Federacije zaključio je da je procedura stupanja na snagu člana 1 zakona Ruske Federacije o izmenama Ustava Ruske Federacije “O poboljšanju regulisanja pojedinih pitanja organizacije i funkcionisanja javne vlasti” u skladu sa Ustavom Ruske Federacije… Odredbe zakona o izmenama Ustava Ruske Federacije koje nisu stupile na snagu “O poboljšanju regulisanja pojedinih pitanja organizacije i funkcionisanja javne vlasti” u skladu su sa odredbama poglavlja 1, 2 i 9 Ustava Ruske Federacije – navodi se u zaključku Ustavnog suda objavljenom na zvaničnoj veb stranici.

Zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina da proveri ustavnost zakona o izmenama Ustava Ruske Federacije stigao je u subotu pred Ustavni sud Rusije, nakon što ga je potpisao šef države.

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, Putin je u svom zahtevu, između ostalog, od Ustavnog suda zatražio da se izjasni o mogućnosti dopune Ustava izmenama koje omogućavaju aktuelnom predsedniku da učestvuje na novim predsedničkim izborima.

Planirano je da glasanje o ovom nacrtu zakona bude održano 22. aprila, a taj dan će biti neradan. Ukoliko polovina izašlih na glasanje bude glasalo “za” ustavne izmene, one će stupiti na snagu.

Izvor: Agencije