Bivši komandant KBS: Ako SAD povuku vojsku, Kosovo će biti u opasnoj situaciji

Bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga general Kadri Kastrati izjavio je da upozorenje SAD o povlačenju trupa predstavlja lošu vest i da bi, ukoliko se to dogodi, Kosovo bilo u vrlo opasnoj situaciji, prenosi Ljajmi.

Kastrati je ocenio da bi to moglo da ugroziti nacionalnu bezbednost Kosova i da bi automatski donelo rizik po kosovske granice. Prema njegovim rečima, Srbija je imala i još uvek ima aspiracije prema Kosovu, pa je, kako je naveo, prisustvo SAD na Balkanu i na Kosovu od vitalnog značaja.

– Nekoliko puta danas sam ponovio da je loša vest što su Amerikanci zaista najavili odlazak vojnih snaga, iz razloga koji mogu da utiču na nacionalnu bezbednost Kosova. To nije posao samo Amerikanaca, ali, ako oni odu, postoji rizik da će se i ostale NATO snage povući – naveo je Kastrati za Ljajmi.

Istakao je i da je pretnja ozbiljna i preporučio da se poslušaju SAD, dodajući da ako SAD stoje iza konačnog sporazuma, ukidanje takse nije problem.

– Ja kao vojnik mislim da je pretnja ozbiljna. Takođe sam preporučio izlazak iz ove situacije, da se prevaziđe nacionalna briga zbog ukidanja takse, iz razloga što mislim da je taksa postigla svoju svrhu. Ako SAD stoje iza nas u konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, ne vidim problem u ukidanju takse – poručio je Kastrati.

Upitan o američkim ulaganjima u vojsku u svim oblastima, istakao je da su SAD potrošile milione dolara da bi Kosovo došlo do ove tačke i da bi povlačenje predstavljalo ogroman gubitak za KBS.

„Amerikanci potrošili desetine miliona dolara da bi došli na Kosovo“
– Amerikanci su nam pomogli 2012-2014. Potrošili su desetine miliona dolara da bi došli ovde. Amerikanci podržavaju vojsku Kosova obukom i to je naše potpisano partnerstvo sa SAD. Obrazovanje, obuka, zajedničke vežbe, to bi bio ogroman gubitak za kosovsku vojsku – ukazao je Kastrati.

Američka vojska uglavnom je koncentrisana u kampu „Bondstil“, koja je izgrađena na Kosovu posle NATO bombardovanja Srbije.

Kamp ima površinu od 3,8 kvadratnih kilometara, a oko 25 kilometara asfaltiranih puteva povezuje preko 300 objekata i 11 stražarskih kula. Broj vojnog osoblja u kampu je poverljiv, a pored Amerikanaca koji su uključeni u misiju Kfor, tu su i Poljska, Češka, Turska, Rumunija, Slovenija i Ukrajina.

Kako se navodi, vrsta oružja koja se koristi nije poznata, ali postoje izveštaji da se nalazi oko 20 „crnih orlova“, jedan „Apache“ i nekoliko tenkova M1A2. Vojnicima „Bondstila“ se isplaćuje 3.000 američkih dolara, plus 40 odsto odštete za „rizik od rata na Kosovu“.

SAD su upozorile Kosovo da bi u slučaju neposlušnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija u pogledu ukidanja takse, mogle da povuku svoje trupe sa Kosova, podseća Ljajmi.

Izvor: Kosovo online