(VIDEO) Vučić na konferenciji “Dualno obrazovanje – znanje za budućnost”: Nemamo zanatlije, moraćemo sa strane da dovodimo ljude da rade ono što mi nećemo da radimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas u Beogradu na konferenciji “Dualno obrazovanje – znanje za budućnost”.

12.01 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su svi sumnjali u mere fiskalne konsolidacije i teške mere reformi u Srbiji, ali da je kroz to morao da prođe. – Kada smo donosili odluku o dualnom obrazovanju 15 dana sam imao na naslovnim stranama napade da sam polupismen i da ništa ne razumem. Bio sam potpuno uveren u uspeh – rekao je Vučić.

On je rekao da dualno obrazovanje ne donosi samo siguran posao, već i odgovornost i ozbiljnost. – Ta deca će ranije da napuste svoje podorice, da stvaraju svoju decu i imaćemo generaciju više. To jeste teško i ide sporo – rekao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija ima problema sa stolarima, zavarivačima, klesarima, te da na gradilištu rade mahom zanatlije iz regiona. On je dodao da će vodoinstalateri uskoro u Srbiji imati najveće plate, te da ništa u Srbiji nije moguće izgraditi bez “radnika sa strane”.

– Nemamo zanatlije, moraćemo sa strane da dovodimo ljude da rade ono što mi nećemo da radimo. Šta mislite zašto sam išao da obiđem radnike Gradske čistoće? Zato što niko neće da radi – kazao je Vučić.

Vučić je kazao da će “dramatično rasti primanja zanatlija”, a padaće plate menadžera.

– Molim naše kompanije da još jednom razmisle, sve impute koje imaju negativne, višestruko će im se isplatiti kasnije. Samo zemlje sa ovakvim sistemom mogu da očekuju bolju budućnost – zaključio je Vučić.

11.18 – Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da 37 obrazovnih duelnih modela postoji u Srbiji, te da to podiže sliku kvaliteta obrazovanja u Srbiji.

– Doneli smo zakon o dualnim studijama, ljudi iz našeg visokog obrazovanja su učestvovali u tome. Uskoro ćemo imati i kroz srednju školu i visoko obrazovanje imati dualno učenje – rekao je on i dodao da to podstiče i privredu.

11.15 – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je 6.100 učenika Srbije trenutno u programu dualnog obrazovanja.

IZVOR: Republika