VUČIĆ STIGAO U SOČI: Špijunska afera već zatvorena! Nadam se dobrom sastanku sa Putinom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Soči, gde će se u sredu sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Vučić je istakao da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima – od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

“Nadam se dobrom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To je važan sastanak za Srbiju jer ćemo razgovarati o svim ključnim pitanjima kao što su – Kosovo i Metohija, region, biletaralna saradnja, do toga da vidimo kakav je pogled i sagledavanje sveukupnepolitičke situacije predsednika Putina u Evropi, Evroaziji i celom svetu”, navodi Vučić.

Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saradnji i unapređenju trgovinske razmene.

“Ono što je za nas od ključnog značaja je to da nastavimo razgovore o bilateralnoj saradnji posle potpisivanja trgovnskog sporazuma sa Evroazijskom unijom, da vidimo kako i na koji način da poboljšamo našu trgovinsku razmenu”, navodi predsednik.

Vučić je izneo podatak da je robna razmena prošle godine bila 3,6 milijardi dolara, a da će u prvih deset meseci ove godine preći nivo iz prošle godine, pre svega zbog toga što Srbija uvozi energente, usled ekonomskog i industrijskog rasta.

Dodao je da će važan deo razgovora biti posvećen saradnji u oblasti unapređenja železničke mreže u Srbiji.
Novi borbeni helikopteri dodatni gest prijateljstva

Predsednik je zahvalio Ruskoj Federaciji koja je pre roka isporučila Srbiji nove borbene helikoptere Mi-35.

To su, prema njegovim rečima, helikopteri koji se svrstavaju među najbolje borbene helikoptere na svetu koji će u narednih nekoliko dana biti predstavljeni javnosti.

Neki ih nazivaju “đavolje kočije”, a reč je o strahovito moćnim mašinama, fantastično naoružanim, rekao je Vučić.

“Ruska starna ih je isporučila pre roka i to vidim kao dodatni gest prijateljstva i pruženu ruku Srbiji pred ovu posetu u Sočiju”, istakao je predsednik.

Podsetio je da je Srbija do pre pet godina imala samo tri, četiri velika helikoptera, Mi-8 i Mi-17, nekoliko gazela, a da danas ima flotu sa najmodernijim helikopterima.

“Srbija je sve snažnija i to radimo iz preventivnih razloga, da bi smo odvratili svakoga ko pomisli da učini nešto protiv naše zemlje”, kaže predsednik Vučić.

Komentarišući činjenicu da je poseta Rusiji usledila nakon afere “ruski špijun”, Vučić je rekao da je on to zatvorio u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

“Mi smo rekli istinu, savest nam je čista i uvereni smo da ćemo nastaviti sa razvojem najboljih odnosa sa Rusijom. Ako imaju sta da nam zamere, voleo bih to da čujem, nemam problem sa tim”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS