Amerika obećava: Sa sirijskom naftom ćemo raditi sve što hoćemo

SAD su preuzele kontrolu nad sirijskim naftnim poljima i sada sa njom mogu da rade sve što žele, izjavio je američki lider Donald Tramp nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na samitu Alijanse u Londonu.

„DAEŠ je pokušavao da sačuva kontrolu nad naftom, a sada je u potpunosti mi kontrolišemo. Otvoreno govoreći, (po ovom pitanju) mi imamo značajnu podršku velikog broja različitih ljudi. Jedini naši vojnici koji koji ostaju na toj teritoriji su oni koji čuvaju naftu. Mi kontrolišemo naftu, i mi možemo da radimo sa njom sve što hoćemo“, rekao je Tramp.

Američki lider je u oktobru izjavio, povodom povlačenja američkih vojnika iz regiona gde turska vojska izvodi operaciju na severu Sirije, da Vašington namerava da sačuva kontrolu nad naftnim poljima na severoistoku zemlje.

Podsetimo — oko 90 odsto sirijske nafte nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, gde se ranije nalazilo uporište terorističke organizacije DAEŠ. Ta teritorija je danas pod kontrolom kurdskih odreda Sirijskih demokratskih snaga — saveznika SAD.

sputniknews