DA LI ĆE SRBI U VLADU SA KURTIJEM? Lider Samoopredeljenja nudi Srpskoj listi jedno ministarsko mesto! Odluka pada u ponedeljak?

Mandatar za sastav Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ponudiće Srpskoj listi samo jedno ministarsko mesto, potvrdio je izvor blizak Kurtiju.

Isti izvor navodi da će Srpskoj listi biti ponuđeno mesto ministra administracije lokalne samouprave, a, ukoliko to odbije, Kurti planira da na ovu poziciju imenuje Srbina koji je na vanrednim parlamentarnim izborima nastupio mimo Srpske liste.

Srpska lista do sada je imala tri ministarske pozicije u Vladi samoproglašenog Kosova.

Novi Kurtijev kabinet imati jednog potpredsednika, a ministri po jednog zamenika.

Predsednici albanskog pokreta “Samopredeljenje” i Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, u Prištini su usaglasili sva pitanja koja se tiču sastava kabineta primijera i plana rada.

U zajedničkoj izjavi dostavljenom medijima nakon sastanka navodi se da je dogovoreno da nova privremena Vlada ima ukupno 12 ministarstava.

Na sledećem sastanku, koji bi trebalo da bude održan sutra, Kurti i Mustafa će razgovarati o sastavu kabineta i podeli ministarstava.

U saopštenju se dodaje da će u ponedjeljak biti potpisan koalicioni sporazum između “Samoopredeljenja” i Demokratskog saveza Kosova, nakon čega će Kurti zatražiti od predsednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da sazove konstitutivnu sednicu parlamenta.

Izvor: Srna