Vraćanje zaplenjenih ukrajinskih vojnih brodova u završnoj fazi

Proces vraćanja ukrajinskih ratnih brodova zadržanih u Kerčkom moreuzu 25. novembra 2018. nalazi se u završnoj fazi, izjavio je pomoćnih ukrajinskog predsednika Andrej Jermak za list „Novo vreme“.

„Proces vraćanja malih oklopnih brodova ‘Berdjansk’ i ‘Nikopolj’, kao i tegljača ‘Jani Kapu’, zaplenjenih prošlog novembra, već je u završnoj fazi“, saopštio je Jermak.

Ranije je list „Komersant“, pozivajući se na neimenovane izvore, javio da je Rusija spremna da vrati Ukrajini brodove zadržane tokom incidenta u Kerčkom moreuzu pre samita u „normandijskom formatu“.

U petak je Jelisejska palata zvanično potvrdila da će se samit „Normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka) održati 9. decembra u Parizu.
Incident u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno je 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

sputniknews