SKANDAL U VAŠINGTONU: Tramp pohvalio Nemce zbog rušenja Berlinskog zida, ali je potom odbio njihov poklon

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio je Nemce zbog mirnog otvaranja unutrašnje granice devetog novembra 1989. Rušenje Berlinskog zida označio je kao istorijski događaj, koji drugima treba da služi za primer.

Sudbina Berlinskog zida treba da bude „pouka za represivne režime i vladare svuda u svetu“, ocenio je Tramp.

– Nijedna gvozdena zavesa ne može da zadrži gvozdenu volju naroda, koji je odlučan da bude slobodan – naveo je u zvaničnoj poruci, koju je Bela kuća objavila u subotu.

– Hrabri muškarci i žene iz Istočne i Zapadne Nemačke udružili su se da sruše zid, koji je više od četvrt veka bio simbol ugnjetavanja i neuspelog socijalizma – ocenio je Tramp, posebno istakavši kakav su značaj nemački protesti, koji su prethodili tom događaju, imali za slobodu i pravdu širom seta.

– Ujedinjeni i boreći se za zajedničku i ispravnu stvar, rizikovali su život za slobodu… Na taj način doprineli su padu gvozdene zavese – rekao je američki predsednik.

Iako je pohvalio Nemce zbog događaja koji treba da posluži kao „istorijski primer“, Tramp u vlastitoj kući očigledno ne želi da ga posećaju na rušenje zidova.

Nevladina organizacija iz Berlina dopremila je u Vašington originalni deo Berlinskog zida, adresiran na američkog predsednika. Kako je saopštila inicijativa Otvoreno društvo, 2,7 tona težak deo zida donet je u subotu ispred Bele kuće, gde je trebalo da bude svečano uručen, ali je Bela kuća odbila da ga primi, saopštio je Jerg Vašesio, predstavnik organizacije u Vašingtonu.

– Nemačka je ponovo ujedinjena i u Berlinu nas tu i tamo sačuvani delovi podsećaju da nijedan zid ne može večno da traje – stoji na delu zida u obliku pisma, adresiranom na američkog predsednika.

– Decenijama su SAD igrale važnu ulogu u rušenju tog zida. Od Džona F. Kenedija do Ronald Regana, američki predsednici su bili protiv.

– Akcija treba da podseti predsednika na angažman SAD za svet bez zidova i otvoren društvo, saopštilo je udruženje. Ona je izraz opredeljenja za svet bez zidova u načelu, a ne bez jednog određenog zida – naveo je Vašesio.

Tramp, međutim, napreduje sa izgradnjom zida na američkoj granici prema Meksiku i hvali ga kao „prelep“ i „velik“. Ukoliko Bela kuća na primi poklon, zid će krenuti na „malo putovanje po SAD“, kako bi ga videlo što više ljudi.

(Blic)