POTPUNA ZABRANA STIGLA I DO SRBIJE! Nema više PUŠENJA na javnim mestima!

Poskupljenje cigareta i potpuna zabrana pušenja na javnim mestima mere su koje će da zadese pušače u Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, naveo je Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima Srbije sa EU

Naime, naša zemlja je u okviru Poglavlja 28, koje se tiče i javnog zdravlja, obavezna da preduzme i određene mere koje se odnose na ograničavanje upotrebe duvana.

Mere koje su do sada preduzete poput delimične zabrane pušenja, tekstualnih upozorenja na kutijama cigareta, zabrane oglašavanja nisu dovoljne.

– Naši zakoni su samo delom usklađeni sa evropskim, ali potezi poput povećanja akciza na duvan i potpuna zabrana pušenja su ključni. Međutim, odluka o povećanju poreza treba da se donese samo ako je država spremna da se suprotstavi uz pomoć inspekcije i policije onima koji ovu priliku koriste za šverc cigareta – naglašava Lazarević.

Borba sa duvanskim dimom nije lako prošla ni u zemljama Evropske unije koje su se opirale strogim propisima Evropske komisije (EK). Ipak, EK je uspela da ustanovi svoje nadležnosti, pa danas pušačima u zemljama EU nije lako – duvan je prilično skuplji nego kod nas, a gotovo da nema kafića u kojem je moguće zapaliti cigaretu.

Od 1. oktobra ove godine i Crna Gora je, dakle zemlja koja zavisi od turizma, uvela potpunu zabranu pušenja – navodi Lazarević.

Na nedavno održanom skupu organizacije Projekta Pravne podrške pregovorima, šef operacije u Delegaciji EU u Srbiji Ingve Engstrom istakao je da nije reč o potpunoj zabrani pušenja, već “o obavezi države da obezbedi da se manje puši i da oni koji ne puše ne trpe posledice”. Duvanska direktiva iz 2009., koja je stupila na snagu 5 godina kasnije, između ostalog regulisala je i oglašavanje duvanskih proizvoda. Tako su zabranjene aromatične i slim cigarete, a uvedena su i obavezna obaveštenja na pakovanjima o posledicama pušenja.

Izvor: Srbija danas / Foto: Printscreen Srbija danas