Češka ne menja stav o Kosovu

PRAG – Češka vlada nije promenila stav o pitanju nezavisnosti Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček, osvrćući se na skorašnje izjave predsednika Češke Miloša Zemana da će od te države tražiti da povuče priznanje Kosova.

“Mi smo priznali Kosovo kao nezavisnu državu 2008. godine i trudimo se da razvijemo korektne i pozitivne odnose sa Kosovom. Podržavamo sve države regiona da postanu članice Evropske unije, zato što je to interes za evropsku sigurnosti i stabilnost, ali je to takođe i način kako da se reše mnogi lokalni problemi, mnoge regionalne tenzije”, istakao je Petriček.

On je dodao da vlada Češke podržava dijalog između Beograda i Prištine, kako bi se prevazišla prošlost i našao način kako da “žive zajedno u ujedinjenoj Evropi”.

Povodom neslaganja sa ministrom unutrašnjih poslova Janom Hamačekom o tome da li treba podržati Kosovo u naporima da postane članica Interpola, Petriček je rekao da Češka podržava težnje Kosova da postane članica mnogih međunarodnih organizacija.

Verujemo da Interpol ima značajnu ulogu, posebno kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. Kosovo je na kraju povuklo zahtev za članstvom, ali bismo voleli da sarađujemo sa kosovskim vlastima da poboljšamo situaciju, kada je reč o kriminalu i borbi protiv organizovanih kriminalnih mreža jer je to takođe i naš interes zbog bezbednosti u našem regionu.

Upitan da li Kosovo i Srbija mogu sklopiti mir, Petriček je rekao da veruje i da se nada da biti napredak u dijalogu u narednim mesecima.

Što se tiče Evropske unije, mi sada čekamo imenovanje novih predstavnika, novog sastava Evropske komisije i visokog predstavnika. Đuzep Borelj, koji je uspešno prošao saslušanje u Evropskom parlamentu, već je izjavio da je dijalog između Srbije i Kosova na listi njegovih prioriteta i mogu samo da kažem da Češka Republika podržava ulogu Evropske unije kao posrednika, medijatora u ovom procesu, napomenuo je češki šef diplomatije.

On smatra da je odluka koja je doneta u oktobru u Evropskom savetu da se odloži početak pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pogrešna i za Češku je, kako je naveo, sada važno da uveri svoje partnere na Balkanu da želi da radio sa njima, da je proces proširenja i dalje kredibilan.

Moramo da učinimo ono što je do nas na unutrašnjem planu, ali je za nas važno da i Evropska unija ispuni svoj deo dogovora i potvrdi posvećenost proširenju na zemlje Zapadnog Balkana, rekao Petriček.

Izvor: FoNet