BEOGRAD JE PRE NEKI DAN BIO PRVI NA LISTI ZAGAĐENOSTI: Ušli smo u CRVENO, ZNA SE I ZAŠTO! Kako dišemo danas?

Beograd je tokom proteklih dana stavljen na spisak deset najzagađenijih gradova u svetu, a objavljeno je da je 20. oktobra naš glavni grad bio na prvom mestu po zagađenosti!

Naime na sajtu airvisual.com Beograd je juče “ušao u crveno”, a zagađenost vazduha označena je sa 164 jedinice, dakle na četvrtom mestu smo bili po zagađenosti vazduha.

Takođe na sajtu Beoeko, jedinu informaciju koju možete dobiti o zagađenosti vazduha jeste preporuka o kvalitetu vazduha u prestonici.

Upravo iz ovih razloga, kontaktirali smo Zavod za javno zdravlje kako bi nam objasnili o čemu je reč i šta je dovelo do tolikog zagađenja.

Ipak iz Gradskog zavoda za javno zdravlje su nam poručili da se podaci sa sajta Airvisual.com ne poklapaju sa njihovim zvaničnim merenjima. Dakle, tvrde da Beograd nije najzagađeniji grad u svetu, jer svakog dana na sat vremena proveravaju kvalitet vazduha.

Obrađujemo podatke na svakih sat vremena, i tačno je da je Beograd bio prethodnih dana zagađen, ali nije najzagađeniji grad na svetu. Takođe, adekvatno objašnjene oko uzroka zagađenja, svakako da jeste aktivacija individualnih ložišta pre nekoliko dana, a i nije bilo vetra. Napominjemo da se merenja sa sajta Airvisual.com od juče po kojem je naš glavni grad bio na četvrtom mestu po zagađenosti, ne poklapaju sa našim merenjima indeksa vazduha, jer je vazduh bio baš dobar, a mi merimo u skladu sa našim zakonodavstvom i praksom”, kaže Andrej Šošterić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako kaže, kvalitet vazuha u Beogradu je danas dobar, a jutros je bio prihvatljiv. Osim toga, navodi da situacija nije alarmantna, tako da građani ne bi trebalo da brinu.

Danas oko 13 časova je bio odličan kvalitet vazduha, pa i jutros kada smo merili. Takva situacija je očekivana budući da su se promenile karakteristike vazdušnih masa, jer ima vetra te je i zagađenost manja. Inače, kvalitet vazduha tokom jeseni i zime varira zbog ložišta, ali merenja sprovodimo na svakih sat vremena tako da situacija nije alarmanta”, poručuje Šošterić.

Uprkos tome, proverili smo na mapi kakva je trenutna situacija i u ostalim zemljama širom sveta kada govorimo o zagađenosti i kvalitetu vazduha.

Naime, ovde je prikazan indeks kvaliteta vazduha u realnom vremenu, i primećujemo da uglavnom dominira zelena boja što znači da je kvalitet dobar, a ovde gde je žuta, ocenjeno je sa rečju umerno.

Uglavnom, tamo gde je obeležen crveni kvadratić znak je da je u pitanju veća zagađenost.

Naime, postoji više uzroka koji dovode do zagađenosti vazduha.

Stručnjaci najpre navode da je jedan od razloga jakog zagađenja vazduha intezitet saobraćaja u gradu, ali i meteorološke prilike – hladne noći i topli dani, ali i to da su vlasnici pojedinih objekata počeli da greju svoje kuće.

Najugroženiji su gradovi gde je gustina stanovništva najveća, kao što su Beograd i Novi Sad. Tradicionalno u zimskom periodu, Užice, Kosjerić, Valjevo, kao i mnoga druga mesta, imaju problem zbog grejanja i geografsko-meteoroloških uslova.

Na zagađenost vazduha pre svega utiče gustina naseljenosti, dok u nekim gradovima zagađenost umnogome zavisi od geografskog položaja i klime, kao što su mesta koja se nalaze u kotlinama.

Najteže je u onim opštinama koje su smeštene u kotlini, a sa velikim brojem hladnih dana u zimskom periodu godine povećana je zagađenost vazduha upravo zbog velikog broja individualnih ložišta.

Izvor: Espreso