Američki senator: Beograd i Priština traže veće angažovanje SAD za KiM

Beograd i Priština su tražili da se SAD više angažuju u rešavanju kosovskog pitanja, tvrdi američki republikanski senator Ron Džonson.
On navodi i da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer imaju zajednicki plan za KiM, koji je primarno fokusiran na ekonomiju.

Džonson, koji je i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, pred kojim je u sredu održan pretres o Zapadnom Balkanu, ocenio je za Glas Amerike da kraj ove godine nije realan rok za rešavanje pitanja KiM, ističući da se čeka formiranje vlade u Prištini, i da idu izbori u Srbiji.

On je naglasio da neće da postavlja veštačke rokove i da je bolje ići „korak po korak“.

– Kosovo mora da formira vladu i ne želim da postavljam veštačke rokove. I mene su i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine pitali da li mogu više da se angažujem, oni žele da SAD u potpunosti posveti – rekao je Džonson.

Na pitanje da li to znači da su Beograd i Priština „tražili Grenela“, on kaže da su tražili od SAD da se više angažuju.
– I to bi trebalo da bude pozitivan znak što imamo specijalnog predstavnika Stejt departmenta – Palmera – i specijalnog izaslanika Bele kuce – Grenela. Čuli smo na ovom pretresu da se njih dvojica koordinišu – navodi Džonson.

On kaže da je razgovarao sa obojicom i da imaju neki plan, čiji je primarni fokus na ekonomskim šansama.

– Mislim da tu mogu nešto da postignu i da onda pokušaju da vrate obe strane za sto da rade zajedno, a mi da ih podržavamo – rekao je Džonson.

On je dodao i da bi „bilo lepo“ da Priština ukine takse, a da Beograd prestane da radi na tome da druge zemlje povuku prizanje Kosova.

– To bi bio važan korak. Mislim da i Palmer i Grenel traže neku investiciju koja bi ohrabrila obe zemlje da sarađuju. Radimo sve što možemo kako bismo promovisali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i građanima obe zemlje poslali signal da će to biti ishod uspešnog dogovora obe strane – rekao je Džonson.

Izvor: Tanjug, Vestionline