ONAKAV MUK NA MAKSIMIRU NIKAD NEĆU ZABORAVITI! Stanković se priseća gola kojim je UTIŠAO Zagreb!

Legendarni srpski fudbaler Dejan Stanković prisetio se čuvenog meča na Maksimiru i evocirao uspomene na gol kojim je otpisao Hrvate.

Prošlo je 20 godina od legendarne utakmice na Maksimiru, kada je reprezentacija Jugoslavije posle 2:2 obezbedila plasman na EURO 2000, dok su Hrvati, trećeplasirani sa Svetskog prvenstva ostali bez plasmana na kontinentalni šampionat.

Junak našeg tima bio je najmlađi akter – Dejan Stanković, koji je postigao gol za 2:1. Njegov zahvat posle centaršuta Siniše Mihajlovića, kada je loptu “očešao” leđima i poslao je iza leđa Dražena Ladića, i danas se prepričava.

– Setim se golova, početka utakmice i atmosfere, ali i kraja utakmice i potpune tišine, setim se pobede, Bate Mirkovića… setim se dosta toga jer je to bila istorijska utakmica – rekao je Stanković za Telegraf, a na pitanje da li je bilo prethodnog dogovora sa selektorom rekao je:

– Nije bilo prethodnog dogovora, jednostavno sam krenuo na prvu stativu i pratio loptu koja je naravno bila idealna. Moram da priznam da je tu postojao i faktor sreće i da je lopta dobila čudnu putanju. Ja sam bio strelac, ali cela ekipa ima zasluge za sve sto se dogodilo u tim kvalifikacijama.

Stanković ističe da se niko nije uplašio atmosfere na Maksimiru, ali se posebno seća muka na kraju meča.

– Straha nije bilo ni malo, a atmosfera je bila zaista vruća! Drhtale su tribine od huka navijača, ali svima nam je u sećanju ostao muk na kraju utakmice. Bukvalno neprirodna tišina za fudbalsku utakmicu, kad je sudija svirao kraj! Mislim da taj momenat svi pamtimo.

Stanković se prisetio da je u svlačionici svima bilo jasno na poluvremenu da posle isključenja Bate Mirkovića moraju da daju 200 odsto svojih mogućnosti i ističe da je hteo da plače od bolova.

– Pred kraj utakmice umor je bio neverovatan, bukvalno me sve bolelo od trčanja i borbe, hteo sam da plačem ali smo svi išli dalje i do kraja jer je motiv bio veliki. To je bila jedna od fizički najzahtevnijih utakmica u mojoj karijeri!

Naglašava da danas ne pominje tu utakmicu, osim kada ga neko od medija podsjeti.

– Ne, ne pominjem je dok se neko od medija ne seti pa pita. Nisam ni datum zapamtio, vi ste me podsetili – završio je Stanković

Izvor: Kurir / Foto: Printscreen