AMERIČKI SENATORI : Turska odmah da prekine vojnu akciju ili…

GRUPA uticajnih američkih senatora, među kojima ima i republikanaca i demokrata, istupila je sa inicijativom da Vašington protiv vrha Turske uvede sankcije zbog operacije protiv sirijskih Kurda.

Tekst njihove inicijative objavio je republikanac Lindsi Grejem koji je blizak Donaldu Trampu.

U samom tekstu se predlaže: „Uvesti sankcije protiv aktiva u Sjedinjenim Državama sledećih turskih lidera: predsednika države, potpredsednika države,ministra spoljnih poslova, ministra trgovine i ministra energetike i prirodnih resursa“.

Senatori su takođe predložili da SAD uvedu sankcije i protiv energetskog sektora Turske i da zabrane vojnu saradnju s njom.

Ovo bi se – ako bude realizovano – odnosilo i na biznismene i firme iz drugih zemalja koje sarađuju ili bi htele da sarađuju sa tim turskim sektorom u segmentu snabdevanja turske armije.

Senatori predlažu i da SAD oficijelno proglase tursku kupovinu ruskih raketnih zenitnih sistema S-400 „suštinskim kršenjem“ američkog Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike pomoću sankcija (CAATSA).

Ovo bi sankcije protiv Ankare „učinilo automatskim“ – naglašava se u inicijativci američkih senatora.

Uz ovo bi išla i zabrana pružanja (američke) vojne pomoći Turskoj, prodaje Ankari američkog naoružanja i municije – od metaka do projektila.

intermagazin