KAKO JE NAŠA REČ DOSPELA NA MARS! Krater na crvenoj planeti dobio ime po opštini u RS, a Amerikanci sada baš tamo šalju misiju!

Na internet stranici američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) objavljeno je da je američki ambasador u BiH Erik Nelson uručio načelniku opštine Jezero Snežani Ružičić pismo u kome je potvrđeno da je krater na Marsu nazvan po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

U tekstu se podseća da je američki ambasador u BiH predao pismo Ružičićevoj.

U pismu direktora Službe za istraživanje Marsa pri Nasi DŽejmsa Vocina odata je počast povezanosti ovog gradića i kratera Jezero na koji će sleteti predstojeća misija naredne godine.

– Neophodan je međunarodni tim stručnjaka za stvaranje i podršku komplikovane misije i ambicije da naredne godine stigne do Marsa. Ponosan sam što će obuhvatiti i meštane Jezera, kao počasne članove misije. Zajedno ćemo istraživati naučno najinteresantnije lokacije na Marsu – navodi Vocin u pismu.

Povezanost između Marsa i opštine Jezero nastala je odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) 2007. godine kada je ova organizacija krateru širokom 45 kilometara dodelila ime po ovoj opštini u Srpskoj.

Krater se nalazi na visoravni Izidis, ogromnom basenu severno od Marsovog ekvatora.

U novembru prošle godine ili 11 godina nakon što je krater “Jezero” dobio ime, NASA je ovu lokaciju označila kao lokaciju za sletanje na Mars 2020. godine.

Izvor: Srna