AMERI PRIZNALI: Ne možemo se nositi sa nuklearnom silom Rusije i Kine, trebamo nova oružja

SAD priznaju da moraju da povećaju broj bombardera za više od 40 odsto kako bi se Pentagon mogao nositi sa nuklearnim sposobnostima Rusije i Kine.

General Timoti Rej, komandant Globalne komande vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država (AFGSC), rekao je na nedavnoj konferenciji da 156 bombardera u zemlji nije dovoljno da bi američki neprijatelji mogli dobiti “status manjeg rizika”.

Takođe je naglasio da američke vazduhoplovne snage imaju zastarelu flotu strateških bombardera i teško je izaći na kraj s njihovim trenutnim stanjem.

“Sva istraživanja sprovedena u vazduhoplovstvu, reći će vam da su ovih 156 nuklearnih bombardera vrlo stari avioni i da nije lako raditi sa njima”, rekao je general Rej o avionima B-52, B-1 i B-2.

Naglasio je da nuklearne trijade Kine i Rusije vrše pritisak na Pentagon, jer ove zemlje imaju modernizovanu flotu.

“Naše nuklearne sile deluju na istom prostoru kao modernizovana kineska triada, koja je, iako ne baš velika, ipak nova i moderna. Mi živimo apsolutno u kontekstu ruske trijade, u potpunosti modernizovane kojoj se neprestano dodaju veoma inovativne stvari “, rekao je komandant Globalne komande Vazduhoplovstva SAD.

General Timoti Rej, međutim, očekivao je da će nedostaci u američkoj nuklearnoj trijadi i u vazduhoplovstvu uopšte, gde su vazduhoplovi stari više od pola veka, biti privremeno obuhvaćeni potencijalnim sukobom sa svetskim rivalima zbog sposobnosti Interkontinentalnog balističkog raketnog sistema.

SAD su sve više zabrinute zbog vojne moći svojih glavnih rivala. Sredinom novembra, Kongresni komitet za nacionalnu strategiju odbrane upozorio je da je američka vojna superiornost u svetu „oštro narušena“, do te mere da bi Vašington mogao da izgubi rat sa Kinom ili Rusijom.

Izvor: logicno.com