Vladika: Patrijarh rekao da mu Vučić nikada nije izneo nikakav plan o Kosovu

„Žao mi je što nisam bio prisutan da branim vladiku Teodosija kada je Vučić nediplomatski nastupio prema njemu. Žalosna je činjenica da u Srbiji ljudi sa stavom, poštenjem i integritetom, kakav je bio Oliver Ivanović, mogu da nestanu samo zato što nekom ne odgovaraju“, rekao je u intervjuu za „Serbian Times“ vladika SPC zapadnoamerički Maksim (Vasiljević), piše Kossev.
Ovaj vladika važi za jednog od najobrazovanijih i najmlađih srpskih episkopa, ujedno je i među najpopularnijim u mlađoj generaciji sveštenstva, a za deo starije generacije klirika i za kontraverznu ličnost unutar Srpske pravoslavne crkve, navodi Kossev.

Upitan da li država ima neki konkretan plan po pitanju Kosova, i da li ga je predsednik Vučić predstavio u Saboru, on je odgovorio odrično.

– Naš Patrijarh nam je na početku Sabora u Žiči rekao da mu predsednik Vučić nikada za sedam godina nije izneo bilo kakav plan o Kosovu. Predsednik to nije učinio ni kad je primljen u sali za razgovore tokom Sabora. A kako smo videli, nikakav plan nije izneo ni u Skupštini Srbije. Sve se odvija iza očiju javnosti. Međutim, biće da tu nema ničeg novog, tj. da srpska politika pati od kratkovidosti – kazao je o u intervjuu.

Po pitanju rešenja kosovskog problema došlo je i do otvorenog sukoba mišljenja na Saboru u Patrijaršiji između predsednika Vučića sa jedne, i nekoliko vladika, sa druge strane. Vladika Maksim rekao je da je bio jedini vladika koji namerno nije želeo da prisustvuje tom sastanku.

– I zato nisam ušao u tu salu dok je trajao razgovor. To je bio moj lični gest, mada sada mislim da je ipak trebalo da prisustvujem, ponajviše zbog vladike Raškoprizrenskog Teodosija prema kome se predsednik Vučić ponašao u najmanju ruku nediplomatski – rekao je vladika Maksim.

Izvor: Kossev, Vestionline