RUSKI PVO SISTEM ZAKAZAO U SIRIJI: Alarmantno stanje za Kremlj! Ali Asad ima rezervni plan: Sirijci nabavljaju novo naoružanje!

Citirajući sirijske novinare, ruski vazduhoplovni sajt “Avia.pro” je izjavila da Sirija traži nabavku iranskog sistema protivvazdušne odbrane Bavar-373 nakon što je ruski sistem S-300 navodno pokazao izuzetno nisku efikasnost u toku svoje probne faze.

“Informacije o tome aktivno serviraju sirijski novinari koji se pozivaju na određeni vojni izvor u zemlji, a, prema poslednjim podacima, Iran je spreman da obezbedi svoje sisteme protivvazdušne odbrane po posebnoj ceni, ali pod uslovom da ti odbrambeni sistemi neće zavisiti od Rusije “, navodi se u publikaciji.

U publikaciji se dodaje da iranski sistem protivvazdušne odbrane deli slične karakteristike kao i ruski S-300, koji bi trebalo da ograniči količinu vremena za obuku potrebnu za njegovo korišćenje.

Treba istaći da ni Iran ni Sirija nisu potvrdili ove tvrdnje.

Sirija je prvi put nabavila S-300 prošlog oktobra, kada je Ruska Federacija obavila prvu isporuku ovog sistema protivvazdušne odbrane.

Odluka Rusije da snabdeva Siriju S-300 usledila je samo nekoliko dana nakon što su ih sirijske vazduhoplovne odbrane slučajno oborile IL-80 kraj obale Latakije.

Rusija je za incident optužila Izrael, navodeći da su izraelske vazduhoplovne snage F-16 koristile IL-80 za pokrivanje tokom razmene sa sirijskim vazdušnim odbranama.

Izvor: Pravda