Kusturica: Priznanje Kosova bila bi neizlečiva rana

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je danas da su Srbi uz Ruse preostali deo hrišćanske kulture koji nije ubačen u centrifuge atlantizma do kraja.
– Najvažnije je što nismo izgubili ideju da su naša crkva i vera, kao i naša kultura magnetne sile opstanka i naše budućnosti. Koliko-toliko smo ostali svoji, a koliko dugo još, zavisi od toga da li ćemo ili nećemo priznati Kosovo i da li ćemo održati Republiku Srpsku – rekao je Kusturica u besedi na Vukovom saboru u Tršiću, koji se završava danas.

Prema njegovim rečima, pod vekovnom vlašću otomanskih Turaka, kako piše Ivo Andrić, duhovnim životom a time i pismenošću u manastirima Srpske pravoslavne crkve stvarana je neraskidiva veza sa Kosovskim zavetom ali i vremenom budućnosti.

– Zato je nama važna istina o Kosovu. To je najveći intimni i socijalni motiv – istakao je Kusturica.

On je ocenio da priznavanje Kosova ne bi bila samo neizlečiva rana onih koji biraju carstvo nebesko nad carstvom zemaljskim, nego legalizacija pljačke koja se desila pod otrcanom firmom ljudskih prava i brigom za civile.

– O ovoj ideji koja je zloupotrebljena u našoj javnosti, a i u mnogim drugim važnim stvarima, najmudrije reči je izgovorio upokojeni patrijarh Pavle kada je bilo govora o carstvu zemaljskom, caru Lazaru, carstvu nebeskom – rekao je Kusturica.

On je podsetio da je patrijarh Pavle rekao da car Lazar nije imao ništa protiv carstva zemaljskog, ali da je, kada je bio prinuđen da bira između carstva zemaljskog i carstva nebeskog, izabrao carstvo nebesko.

– Carstvo nebesko je hrišćanska ideja u koju jedni veruju a drugi ne veruju. Nemanjići su kovali srebrnjake, trgovali i ratovali, osvajali teritorije ali su naše divljenje izazivali svojim podvižničkim potezima. Njihovi nasljednici kopali su rude po Kosovu, svoju vojsku oblačili u najmoderniji ratnu opremu. Kako bi se inače oduprli tadašnjoj najmoćnijoj carevini u bici na Kosovu – istakao je Kusturica.

Izvor: Vestionline