STIGLA RUSKA OSVETA ZA HMEJMIM: DŽihadisti su se posle ovoga debelo pokajali!

U iznenadnom napadu, ruski ratni avioni izvršili su rano 11. septembra niz vazdušnih udara na položaje militanata u Velikoj Idlibi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji (SOHR) saopštila je da su ruski vazdušni napadi ciljali nekoliko položaja istočno od grada Kafar Takharim i južno od grada Darkuš, koji se nalazi na turskoj granici.

Ruske vazduhoplovne snage i Sirijske arapske vazduhoplovne snage (SiAAF) zaustavile su svoje ofanzivne operacije u Velikoj Idlibi pre dve nedelje pod novim primirjem. Međutim, Hadžat Tahrir al-Šam (HTŠ), Al-Kaidoma i njihovi saveznici su u više navrata kršili primirje.

3. septembra, militanti su lansirali nekoliko naoružanih bespilotnih letelica u rusku vazdušnu bazu Hmejmim na sirijskoj obali. Tri dana kasnije, sličan napad ciljao je na sirijsku vojnu bazu na severozapadu Hame.

Ruski vazdušni napadi su verovatno bili odgovor na ta ponovljena kršenja, koja ugrožavaju primirje. Ova kršenja mogu eventualno primorati sirijsku vojsku da nastavi svoje kopnene operacije u Velikoj Idlibi.

Izvor: Pravda