OBJAVLJENA ŠOKANTNA ISTINA O AMERIČKOM DUGU: Evo koliki su američki državni dugovi

Autor: Ivan DANILOV, RIA Novosti

POZNATA američka finansijska kompanija AllianceBernstein obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD.

Usledio je šok i u specijalizovanim medijima za takve teme.

Američki finansijski telekanal CNBC tim povodom je objavio specijalni prilog pod naslovom „Realni nivo duga SAD možda dostiže 2000 odsto (veličine nacionalne) ekonomije, naglašava se u izveštaju Vol-strita“.

Procena AllianceBernstein privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše. Stvar je u tome što je `dužničku dijagnozu` postavila veoma poznata finansijska struktura.

AllianceBernstein je osnovao poznati ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštejn, a ona danas upravlja aktivama vrednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi pridaje ozbiljnu dodatnu težinu.

Posle pažljivog iščitavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja.

Po ironiji sudbine, Zalman Haim Bernštejn je nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu u kontekstu konkurencije sa SSSR.

Samo, to je bilo u prošlosti, a danas firma koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel ili čak motorna testera. A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već – američke socijalne garancije.

CNBC je objasnio kako je AllianceBernstein izračunala dug SAD i ukazala zbog čega je to važno:

„AllianceBernstein je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasični državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput `Socijalnog osiguranja`, Medicare (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija“…

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što ekvivalentno približno 106 procenata američkog BDP.

Oni koji su u SAD uvereni da je sa dugom sve u redu, tvrde da ih navedene sume treba izuzeti ono što Ministarstvo finansija SAD duguje drugim državnim institucijama i fondovima i da je stvarni dug svega – 16,7 triliona dolara, a da je to – 78 odsto BDP Sjedinjenih Država.

Glavni ekonomista AllianceBernstein Filip Karlson-Šlezak takva izuzimanja smatra nedopustivim i ukazuje da je stvarni ukupni dug SAD premašio 388 trilion dolara.

Doduše, on i umiruje svoje čitaoce:

„Slika jeste užasna, ali to ne znači da je za nas dužnička kriza neizbežna. Defolt zbog naših državnih obveznica bio bi katastrofalan za svetsku ekonomiju, dok izmene u našoj socijalnoj politici (mada bi bile bolne za one kojima bi te isplate bile umanjene) – jedva da bi bile registrovane na ekonomskom horizontu“.

Ovo znači da treba žrtvovati američke građane radi spasavanja onih koji su investirali u državni dug SAD…

Šta raditi sa stotinama triliona dolara?

Odgovor se može naći u izjavama Donalda Trampa, a on je još do pobede na izborima govorio da je američka ekonomija veliki finansijski mehur koje je potrebno `stalno slabljenje dolara`.

Dođe li do devalvacije dolara, SAD će veoma lako otplatiti dugove, ali to svetski finansijski sistem neće spasiti od krize niti američku ekonomiju od duboke depresije. Jedino će omogućiti Vašingtonu da tvrdi da Ujka Sam pošteno otplaćuje svoje dugove i drži se socijalnih obaveza.

Sudeći po tome kako Rusija i Kina aktivno kupuju zlato – izgleda da u svetu nije malo onih koji žele da se obezbede od posezanja Amerikanaca za upravo takvim načinom rešavanja svojih dužničkih problema.

(Fakti)