„EU će dijalog Beograda i Prištine voditi uz blisku saradnju s Palmerom“

Portparolka EU Maja Kocinačić kaže da EU očekuje blisku saradnju sa novoimenovanim specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom. Ona je u izjavi za Tanjug posebno podvukla ulogu SAD u dijalogu Beograda i Prištine, ali i naglasila da se ti razgovori vode pod pokroviteljstvom EU.

– SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu posebno kada je reč o uspehu u okviru dijaloga Beograda i Prištine kome posreduje EU. EU i SAD dele jak zajednički interes kada je reč o stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu i očekujemo nastavak bliske saradnje kako sa SAD, tako i za Metom Palmerom kao specijalnim izlaslanikom SAD – izjavila je Kocijančić.

Ona je naglasila činjenicu da su EU i SAD i do sada blisko sarađivale na Zapadnom Balkanu, ali i podsetila da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini uz dobijeni mandat UN-a ”potpuno i lično” angažovana u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine kao i u ostvarivanju EU perspektive ”Srbije, Kosova i celog Zapadnog Balkna”.

– Pozdravljamo svako angažovanje u cilju podrške dijalogu kome posreduje EU bilo da ono dolazi od strane zemlja članica, međunarodne zajednice i posebno od SAD – poručila je Kocijančić.

Izvor: Vestionline, Tanjug