ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA Za EU bi glasalo 53 odsto

U poslednjih šest meseci neznatno je pala podrška građana Srbije ulasku naše zemlje EU, ali bi i dalje više od polovine glasalo za članstvo u Uniji

U POSLEDNjIH šest meseci neznatno je pala podrška građana Srbije ulasku naše zemlje EU, ali bi i dalje više od polovine glasalo za članstvo u Uniji.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja “Evropska orijentacija Srbije”, koje je početkom jula sprovelo Ministarstvo za evropske integracije, za EU se izjasnilo 53 odsto ispitanika, 25 odsto bi bilo “protiv”, dok 10 odsto ispitanih ne bi glasalo uopšte, a 12 odsto ne zna šta bi odgovorilo.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je i ovo istraživanje pokazalo stabilnu podršku građana evropskim integracijama, budući da se i u 2018. godini, u junu i decembru, 55 odsto građana izjasnilo da bi podržalo ulazak Srbije u EU.

Najveća podrška građana za ulazak u EU bila je u novembru 2009. (73 odsto), a najniža u decembru 2012. i junu 2016. – samo 41 odsto.

Pročitajte još – Joksimović: EU integracije podržava 55 odsto građana Srbije

Inače, građani kao najveće “krivce” za usporen i otežan ulazak naše zemlje u EU vide, na prvom mestu, politiku uslovljavanja i ucena koju Brisel primenjuje prema Srbiji (26 odsto), zatim situaciju unutar EU (14 odsto) i mentalitet naših ljudi i nespremnost da se menjaju (14 odsto).

Takođe, najveći procenat građana, njih 59 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima i spremnost da se na taj način dođe do održivih rešenja.

Izvor: novosti.rs