Albanci imaju MEGALOMANSKE ZAHTEVE, Vučić poručio – MOJ POTPIS NEĆETE DOBITI!

Srpski predsednik poručio je da su SAD priznale nezavisnost Kosova, da je to njihova politika i da se to neće promeniti
Nagoveštaji ukidanja taksa i deblokade dijaloga o normalizaciji odnosa sa kosovskim Albancima, nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, dobar su znak, ali se za stolom u nastavku dijaloga pred Beogradom mogu naći nove zamke Prištine.

Naime, nakon uvođenja taksa, novembra prošle godine, Albanci su doneli čitav niz odluka u nameri da pošto-poto zaokruže svoju lažnu državnost, a koje su i dalje na snazi. Samo mesec dana nakon uvođenja tarifa, Skupština u Prištini donela je odluku o formiranju vojske, a ubrzo je usledila platforma o nastavku dijaloga sa Beogradom koja “zakucava” postojeće granice samoproglašenog Kosova i insistira da ishod pregovora bude – međusobno priznavanje dveju strana.

Na listi “prljavih” poteza Prištine između ostalog su i uporni pokušaji otimanja Trepče, pretnje osnivanjem tribunala za navodne zločine Srba na KiM, zabrane ulazaka našim zvaničnicima u pokrajinu… Sve ovo za cilj ima to da se dijalog o normalizaciji odnosa završi – međusobnim priznavanjem – a na šta je i Pompeo pozvao u svom saopštenju nakon razgovora sa Vučićem.

Srpski predsednik poručio je da su SAD priznale nezavisnost Kosova, da je to njihova politika i da se to neće promeniti:

– Naša situacija je teška, neće biti lakša u narednom periodu, naprotiv, ali ćemo nastaviti da se borimo. Možemo da razgovaramo o svemu samo ako je reč o kompromisu. A o tome da Albanci dobiju sve, a Srbija da ne dobije ništa – moj potpis na to neće dobiti nikada – bio je jasan Vučić.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da i nastavak dijaloga, ali i šta će biti sadržaj pregovora, najviše zavisi od – Vašingtona:

Ambasadori
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić informisao je u četvrtak u odvojenim razgovorima ambasadore Srbije o situaciji na KiM. Šef diplomatije je posebno izvestio ambasadore o jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga i razgovora, ali i do blokade briselskog procesa i postizanja kompromisnog rešenja. Ministar Dačić je u razgovoru s ambasadorima istakao značaj posete predsednika Vučića SAD i susreta koje je imao u Njujorku.

– Videćemo da li će izvršiti pritisak na Prištinu da ukine takse, ali i ostati dosledni u tome da će uvažiti i srpske interese i da je kompromis jedino rešenje. Ono ni u kom slučaju ne može da se postigne ako se priznavanje postavi kao početna pozicija dijaloga. O tome treba da razmišljaju Amerikanci i zapadni centri moći, ako im je stalo do dijaloga.

Spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović kaže da se može očekivati da će i nova samoprozvana vlada u Prištini, do čijeg bi formiranja moglo doći tokom novembra, pokušati da ukidanje taksa i povratak za pregovarački sto uslovi određenim političkim ustupcima, kako Beograda, tako i svojih međunarodnih sponzora:

– Jedini iskorak na koji bi zvanični Beograd mogao biti spreman jeste obustavljanje kampanje za povlačenje priznavanja tzv. Kosova, ali isključivo po sistemu “dvostrukog moratorijuma”, po kojem bi se i Priština odrekla potrage za novim državama koje bi priznale njenu jednostrano proglašenu nezavisnost, kao i pokušaja za učlanjenje u međunarodne organizacije.

Izvor: Srbija Danas/Novosti