Vučić 22. oktobra na ceremoniji inauguracije japanskog cara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće ceremoniji inauguracije japanskog cara Naruhita, 22. oktobra 2019. godine, rekao je danas novinarima predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Japana Džun Saito, istakavši i da se saradnja dve zemlje drastično razvila od kada je premijer Šinzo Abe posetio Beograd.

Princ Naruhito zvanicno je postao car krajem aprila, u skladu sa zakonom po kojem je abdicirao njegov otac Akihito (85). Nakon toga, podsetio je Saito u razgovoru s novinarima, pocelo je novo era u Japanu – Reiva, što, kako je dodao, u prevodu znači zalaganje za postizanje življenja lepote harmonije.

Saito, koji deo zvanične delegacije koju u poseti Beogradu predvodi ministar spoljnih poslova Taro Kono, rekao je da će zvanična svečanost inauguracije trajati jedan dan, i da smatra da će njegovo visočanstvo za čelnike država organizovati poseban prijem u carskoj palati.

– Objavili smo da će biti ceremonija, bićemo počastvovani dolaskom zvaničnika iz celog sveta – rekao je Saito i dodao da se očekuje dolazak predstavnika iz 202 zemlje.

Saito je podsetio je da car nema politička ovlašćenja, ali da je njegovo visočanstvo simbol nacionalnog jedinstva i nove ere. Govoreći o odnosima Srbije i Japana, on je rekao oni idu uzlaznom linijom posebno pošto je premijer Šinzo Abe posetio Srbiju.

– Dve zemlje će 2022. godine proslaviti 140 godina diplomatskih odnosa – rekao je Saito i podsetio da se saradnja drastično razvila kroz Inicijativu za zapadni Balkan koju je objavio Abe tokom posete Beogradu u januaru 2018.

Prema njegovim rečima, japanski investitori su zadovoljni ulaganjima u Srbiju, poslovnim okruženjem, poreskim olakšicama, visoko kvalitetnom radnom snagom.

Dodao je da je važno da informacije o uspesima velikih japanskih kopmanija u Srbiji i mogućnostima ulaganja dospeju do malih i srednjih preduzeća.

Od kako je premijer Abe posetio Srbiju, Maekava, kompanija koja proizvodi industrijski rashladne sisteme, otvorila je fabriku u Smederevu, Japan tabako je preširio kapacitete prozivodnje, Tojo tajers poceo izgradnju fabrike u Inđiji, podsetio je Saito i dodao da je potvrđeno učesće Itouča u projektu izgradnje regionalnog cetra za tretman otpada u Vinči.

Japan kao i Srbija mora da pojača aktnvosti u pružanju informacija janapnskim kompanijama, kako bi se ekonomska saradnja razvijala dalje, rekao je Saito.

Saradnja postoji i u oblasti kulture i obrazovanja, kao i razmena u oblasti sporta, dodao je Saito.

Taro Kono je prvi šef japanske diplomatije koji je doputovao u Srbiju nakon 18 godina, zbog čega je njegov domaćin Ivica Dačić tu posetu nazvao istorijskom.

AUTOR: Republika