Tači traži novog premijera: Uputio zvaničan poziv vladajućoj koaliciji

Tačijev poziv usledio je dve sedmice posle ostavke Ramuša Haradinaja zbog saslušanja pred Specijalnim sudom za zločine OVK

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači zatražio je od vladajuće koalicije da predloži novog kandidata za premijera, javljaju prištinski mediji.

Tačijev poziv usledio je dve sedmice posle ostavke Ramuša Haradinaja zbog saslušanja pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

On je uputio zvanično pismo lideru PAN koalicije Kadriju Veseljiju u kome traži da se predloži ime novog mandatara kako bi se formirala nova vlada, prenose mediji u Prištini.

Koaliciju PAN čine Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK – Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK – Fatmir Ljimaj).

Prištinski Bota Sot piše da je Tači u pismu naveo da ta koalicija, kao pobednička, ima potrebnu većinu u Skupštini da formira vladu, odnosno da predlože novog kandidata za formiranje kosovske vlade.

Nakon što predloži novo ime, novi kandidat za premijera privremenih institucija u Prištini ima rok od 15 dana da predstavi sastav nove vlade.

Kako se navodi, ukoliko predloženi sastav vlade ne dobije potrebnu većinu glasova, Tači ima rok od 10 dana da imenuje drugog kandidata po istoj proceduri.

Ako vlada ne bude izabrana ni drugi put, Tači najavljuje da će se izbori održati najkasnije 40 dana od njihovog raspisivanja. Kosovski analitičari smatraju da su vanredni izbori najverovatnija opcija.

(Telegraf.rs)