“Do kraja godine povećanja plata i penzija”

Predsednik je ukazao na to da Srbija ide ka tome da postane lider u regionu po visini zarada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da u naredna tri meseca prosečna plata u našoj zemlji bude između 500 i 510 evra, i ističe da će do kraja godine i plate i penzije biti veće.

On je ukazao na važnost i veličinu japanske investicije u Inđiji i gradnju prve japanske fabrike Tojo tajer u Evropi u kojoj će prosečna plata biti veća za oko 60 odsto od prosečne plate u Srbiji.

Ukazao je i na to da Srbija ide ka tome da postane lider u regionu po visini zarada.

– Srbija danas ima uređenu makorekonomsku i fiskalnu scenu, nikakvih strukturnih problema nemamo. Od 2008. godine do 2012. godine naš najviši rast bio je 1.9 odsto. Mi smo samo 2014. godine zbog strašnih poplava sa kojima smo se suočili imali minus 1,6 odsto, a sve ostale godine smo bili u plusu. Prosečna plata u ovom trenutku u Srbiji iznosi oko 510 evra i među najvećim je u regionu. Prosečna zarada je mnogo manja u Bosni ili u Severnoj Makedoniji – rekao je predsednik.

Vučić je ponovio da će plate i penzije do kraja godine biti ponovo povećane, da će plate posebno u Beogradu i Novom Sadu biti veće, ali i da se Niš približava.

Prema njegovim rečima, Srbija je u regionu po nivou nezaposlenosti najbolja.

Govoreći o metodologiji i načinu kako se određuju parametri na osnovu kojih se određuje pozicija zemlje u odnosu na druge, kaže da Srbija jeste u nekim od tih parametara bolja i od Hrvatske ali da će naša zemlja, “ako budemo vredno i marljivo radili” dostići standard te zemlje za 15 godina.

– Oni više proizvode nego mi, ali mi njih pristižemo – ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da naša zemlja želi da se takmiči sa onima koji su boji od nas.

– Mi danas ubrzano napredujemo i to je naš cilj. Mi imamo čvrst dinar, sedam godina je nepromenjen kurs. Ponosan sam da smo mi, kako svet kaže, izveli bolje reforme nego što se ponašala vlada u ranije vreme – kazao je Vučić.

Vučić je naglasio da već sedam godina imamo čvrst i stabilan dinar što pre toga nije bio slučaj u Srbiji.

O PRISLUŠKIVANJU

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, de fakto, prisluškivan 24 godine, uz određene “preskoke”, na različite načine i uz korišćenje različitih metoda prisluškivanja, što je, kaže, bila čisto politička odluka.

Vučić je istakao da njegovi politički protivnici govore da njih država prisluškuje, jer, kaže, nemaju čime drugim da se bave, a to nije istina.

– Ne, ne prisluškujemo vas. Za razliku od vas, mi vas ne prisluškujemo – podvukao je Vučić gostujući na TV Pink.

Sa druge strane, ističe da je on sam prisluškivan, de fakto 24 godine, odbacujući navode pojedinaca da je bio u komuniakciji sa podzemljem.

Vučić je izneo podatak da je, prema zvaničnim izveštajima, prvi put uvedena mera protiv njega odlukom Jovice Stanišića 11. decembra 1995. godine, te da je zbog toga bio apostrofiran kao zagovornik rušenja ustavnog poretka primenom incidentih medota delovanja.

– Iako , ja nikad nisam ulazio u RTS sa testerama niti opkoljavao predsedništvo – rekao je Vučić.

Kako je dodao, tada je navedeno da zajedno sa Vojislavom Šešeljm i Tomislavom Nikolićem radi na konsolidovanju paralelnih formaciju u stranci radi u pokušaja nasilnog prezumimnaja vlasti.

– To je čista politička odluka. Nije bilo odluke suda. Odluka suda je došla kasnije, 1996. godine, da bo legalizovala odluku o merama – rekao je Vučić.

– De fakto, 24 godine sam prisluškivan, uz određene preskoke, na različite načine i uz različite metode prisluškvanja – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i da se poslednjih godina nikada nisu pojavlii prisluškivani razgovori u našoj javnosti, jer to rade službe po nalogu suda.

– To je u mom periodu, jer ljudi moraju da budu zaštićeni od takvih stvari. Nema nikakvih transkripata. Ko smo mi da ugrožavamo bilo čija ljudska prava – rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)