ŽELE DA SE ZAŠTITE PO SVAKU CENU: Turska ojačava svoje granice! Šta smeta Americi u vezi “Koridora mira”?

Turska planira da uspostavi sigurnosnu zonu uz svoju granicu sa Sirijom, rečeno je u Nacionalnom savetu odbrane. „Na sednici smo još jednom potvrdili naše planove da uložimo sve neophodne napore za uspostavljanje “Koridora mira” u okviru obezbeđenja bezbednosti naših granica“, piše u saopštenju.

Nacionalno veće odbrane je takođe primetilo da je „pozicija Turske na istočnom Mediteranu zasnovana na nameri da obezbedi mir i stabilnost u regionu i da doprinese razvoju regionalne saradnje.“

“Turska će se i dalje pridržavati odlučnog i principijelnog stava usmerenog na odbranu pravnih interesa Turske i Turske Republike Severni Kipar na istočnom Mediteranu zasnovan na normama međunarodnog prava”, navodi se u saopštenju.

Rasprava o uspostavljanju tampon zone na turskoj granici sa Sirijom prvi je put započeta još 2013. Razmatrano je nekoliko opcija, uključujući zonu zabrane leta i bezbednosnu zonu na sirijskoj teritoriji za izbeglice. Ankara revidira ovu ideju svake godine, ali ne nastavlja dalje iz različitih razloga.

Prošle nedelje je Turska održala konsultacije sa Sjedinjenim Državama o uspostavljanju bezbednosne zone. 24. jula turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu rekao je da Ankara i Vašington nisu postigli dogovor u vezi s tim pitanjem. „Turska nije postigla sporazum sa SAD-om o tome koliko duboka bezbednosna zona treba da bude i ko će je kontrolisati.“ Ankara kaže da bi tampon zona trebalo da bude duboka 30-40 km.

Izvor: Pravda