MINISTAR KRKOBABIĆ: BORIĆU SE ZA RAZVOJ SRPSKOG SELA!

Ministar za lokalni i regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da će se sledeće godine boriti da se iz budžeta izdvoji više para za gradnju puteva, domova zdravlja, elektromreže i druge infrastrukture u rubnim naseljima u Srbiji, kako bi se razvijala ravnomerano cela zemlja.

On je posle obilaska naselja u selu Topolnica u opštini Majdanpek i sela Paprenica u opštini Donji Milanovac u razgovoru s meštanima rekao da projekat “500 zadruga u 500 sela” postoji zbog takvih naselja koje nemaju poljoprivredne zadruge i lokalnu infrastrukturu.

“Ako se udružite u zadruge, možete bespovratno dobiti 7,5 miliona dinara za formiranje nove zadruge, a 15 miliona za već postojeću zadrugu”, rekao je Krkobabić.

On je dodao da bi takvim naseljima trebalo da pomogne i mesna zajednica, opština i Vlada Srbije i da “mora da se zna šta je čija obaveza i odgovornost”.

Krkobabić je negodovao što meštani u tim sela sami podižu srušene bandere za elektromrežu.

“Taj koji naplaćuje struju mora da zna šta je njegova obaveza”, rekao je Krkobabić i dodao da i oni koji dobijaju licencu za mobilnu telefoniju treba da instaliraju predajnike u tim selima kako bi imali signal.

On je istakao da sela koja nemaju školu, ambulantu, put, poštu da se ne mogu ni nazvati selom.

O rubnim naseljima, prema njegovim rečima, niko nikada nije vodio računa do dolaska na vlast Aleksandra Vučića, koji je “prvi krenuo na jug Srbije, a doći će i u zapadnu Srbiju”.

“Naš cilj je da učinimo sve da se ne napuštaju sela, a da se oni koji su otišli vrate”, rekao je Krkobabić.

On je istakao da je ravnomerni regionalni razvoj imperativ i da onaj ko to ne vidi, “ne vidi daleko”.

Ministar je ocenio da njegova poseta nije kurtoaznog karaktera, već da je došao da vidi kakve probleme imaju poljoprivrednici, a da su oni svuda isti – nema puteva, škola, ambulanti, domova kulture, pošte, banke .

Poljoprivrednik iz sela Topolnica Rade Nikolić istakao je da je prvi put došao neko iz vlasti u selo i da je prioritet da se izgradi putna infrastruktura jer su od asfaltnog puta udaljeni sedam kilometara, a od najbliže banke i pošte 17 kilometara.

Poljoprivrednik iz sela Paprenica Ilija Badrkić rekao je da bi poljoprivrednicima tog kraja svaka pomoć, pa i pomoć pri formiranju zadruge bila odskočna daska.

IZVOR: Mondo / Tanjug