SEVERNA KOREJA PRESRELA I ZAROBILA RUSKI BROD! Diplomate iz Moskve odmah stigle, pregovori u toku!

Severonkorejska pogranična služba zadržala je ruski ribolovački brod „Sjanhalinj 8“, u vlasništvu „Severo-istočne ribolovačke kompanije“.

Kako se precizira, pogranična služba je intervenisala na udaljenosti od oko 55 nautičkih milja od teritorije Severne Koreje, gde je zaustavila ruski brod, isključila sve uređaje za komunikaciju i preusmerila brod u luku Vonsan.

Direktor ove ruske ribolovačke kompanije Sergej Sedler je za medije rekao da je odmah kontaktirao ruske diplomate u Severnoj Koreji koji su u međuvremenu, navodno, uspeli da stupe u kontakt sa posadom broda.

Naporima ruskih diplomata u Pjongjangu na oslobađanju privedenih pridružila se i vlada ruskog regiona Sahalin na ruskom Dalekom istoku.

– Trenutno istražujemo okolnosti incidenta. Ruska ambasada ostaje u stalnom kontaktu sa severnokorejskim vlastima i rukovodstvom Severnoistočne kompanije za ribolov (vlasnika broda). Ambasada preduzima sve neophodne mere za rešenje situacije u najkraćem vremenu – navela je ambasada u saopštenju.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je posada privedena zbog „kršenja pravila ulaza i ostanka na teritoriji Severne Koreje“.

Kako su mu potom diplomate prepričale, severnokorejska pogranična služba je zadržala ruski brod jer je ruski brod navodno nezakonito prošao kroz „strogo čuvanu zonu“, iako je on išao standardnom rutom.

Sedlar je naveo i da je na brodu bilo ukupno 17 članova posade, među kojima je bilo i građana Južne Koreje, te da su graničari kapetana i njegovog pomoćnika, kao i dvojicu Južnokorejaca prebacili u specijalni hotel, dok je ostatak ljudi i dalje pod stražom u kabinama broda.

intermagazin