Stranke glumca i rok zvezde formiraju novu ukrajinsku Vladu?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je lidera partije „Golos“ i solistu poznate ukrajinske rok grupe „Okean Elzi“ Svjatoslava Vakarčuka da se sastanu kako bi razgovarali o formiranju koalicije u Vrhovnoj radi.

„To je naša inicijativa prema gospodinu Vakarčuku od samog početka predsedničke kampanje. Mi imamo nešto bolji rejting nego on, ali svejedno ga pozivamo na razgovor“, rekao je Zelenski.

Istovremeno, kako prenose mediji, Vakarčuk je izjavio da je ta stranka otvorena za savez sa novim političkim snagama, pod uslovom da ih ne podržavaju oligarsi.

Birališta su na parlamentarnim izborima u Ukrajini zatvorena u 20.00 časova po lokalnom vremenu. Prema izlaznim anketama, partija „Sluga naroda“ ubedljivo vodi sa 43,9 odsto glasova.

Na drugom mestu je, sa oko 12 odsto „Opozicioni blok — za život“, a na trećem je partija bivšeg predsednika Petra Porošenka „Evropska solidarnost“.

Cenzus od pet odsto prešle su još dve stranke.

Anketa je sprovedena na uzorku od 13.000 glasača na 300 biračkih mesta širom zemlje. Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 34 miliona Ukrajinaca.

sputniknews