Velike gužve na ulazu i izlazu iz Srbije: Na ovom prelazu čeka se i do tri sata

Najkritičnije je na ulazu iz Mađarske u Srbiju, gde je kolona duga i do dva kilometara

Smena turista, jek sezone i vikend, po pravilu, doveli su do haosa na graničnim prelazima, kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje. Kako kažu iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) “talas” putnika iz Mađarske naišao jutros, formirane su kolene i gužve i dalje traje. Uglavnom se čeka između 30 i 60 minuta, ali i to vreme je promenljivo.

Kako se može videti na kamerama AMSS-a, postavljenim na frekventnijim graničnim prelazima, kolone se nalaze i na ulazima i na izlazima iz naše zemlje.

Što se tiče stanja na konkretnim graničnim prelazima, iz AMSS-a kažu da da se na ulazu u zemlju na GP Horgoš čeka oko sat vremena, kao i na GP Gostun sa Crnom Gorom.

Međutim, da bi se stiglo do graničnog prelaza Horgoš, odnosno izašlo iz Mađarske, čeka se i do tri sata. Kolona vozila je duga oko dva kilometra, navodi RTS.

Na izlazu iz Srbije, na Gradini i Preševu ka Severnoj Makedoniji čeka se oko pola sata, isto je i na Batrovcima ka Hrvatskoj.

Iz operativnog centra ovog saveza napominju da je od jutros aktivan “talas” putnika koji dolaze iz pravca Mađarske.

KORISTITE ALTERNATIVNE PRELAZE

Da bi putnici izbegli najfrekventniji GP sa Mađarskom – Horgoš – preporučuje se korišćenje manjih prelaza poput Bajmoka, Đale, Bačkih Vinograda i Horgoša II, koji su otvoreni od 7 do 19 sati, kao i Kelebije i Bačkog Brega koji rade 24 sata.

Važno je napomenuti da, recimo, prelaz Bački Vinogradi mogu da pređu samo osobe sa srpskim, mađarskim i EU pasošem, švajcarskim, irskim, norveškim i islandskim. Ista situacija je i na Bajmoku, Đali i Horgošu II. To znači da putnici sa, recimo, kanadskim ili švedskim pasošem ne mogu ići na te prelaze.

Svi koji imaju pasoše trećih zemalja, tu spadaju i Turci, moraju da koriste prelaze Horgoš i Kelebija.

(Telegraf.rs/RTS)