Tači podneo predlog rezolucije o pripajanju „Preševske doline“

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, podneo je danas kosovskom parlamentu predlog rezolucije o, kako se navodi, legitimnim zahtevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe,o pripajanju ove tri opštine tzv. Kosovu.
U tri tačke, Tači predlaže da se usvoji rezolucija kojom se predviđa da zahtevi Albanaca iz ove tri opštine budu deo dijaloga Beograda i Prištine, a predstavnici njihovih političkih partija deo tima za dijalog.

Tači smatra da njihovo pitanje treba da se uspostavi na svakom međunarodnom forumu na kojem učestvuju predstavnici tzv. Kosova, te da prištinske institucije u saradnji i koordinaciji sa institucijama Albanije treba zajedno da usvoje platformu za Albance u tzv. Preševskoj dolini.

Koha piše da je tim predlogom Tači od poslanika zatražio da poštuju političku volju Albanaca izraženu na referendumu 1992.o pripajanju Kosovu, potvrđenu borbom tzv. oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđa i Bujanovac.

Prema ovoj Tačijevoj rezoluciji, kako navodi Koha, zahtevi Albanaca „koji žive na svojim ognjištima u opštinama koje su pod kontrolom Srbije: Preševo, Bujanovac i Medveđa, prema njihovoj slobodnoj volji za samoodređenje, su legitimni i u skladu sa međunarodnim pravom,“

Tači smatra da ti zahtevi pomažu dugoročnoj stabilnosti regiona i doprinose uspostavljanju dugoročnog mira u regionu i otvaranju novog poglavlja u odnosima između Beograda i Prištine.

U ovoj rezoluciji se preporučuje institucijama tzv. Kosova, da kako bi podržali „legitimne zahtevi Albanaca tri opštine, imaju više opreza i inkluzivnog interesa da pomognu Albancima na tom području u svim sferama života i da ispune svoje, kako navodi, legitimne zahteve“.

Izvor: Tanjug