ŠTA SE TO DEŠAVA? Izrael teško uzdrman i uplašen kao nikad dosad! RUSIJA OPTUŽENA

NEKO je proteklih dana delimično isključio satelitsku GPS-navigaciju za teritoriju Izraela.

Iz samog Izraela su odmah krenula sumnjičenja na račun Rusije, sa upiranjem prstom u ruske sisteme za radioelektronska ometanja dislocirane u Siriji.

Došlo je dotle da je ambasador Rusije u Tel Avivu, Anatolij Viktorov, našao za potrebno da demantuje tvrdnje da je Rusija kriva što je i međunarodni aerodrom glavnog grada Izraela „Ben Gurion“ imao probleme sa GPS-navigacijom.

List Haaretz objavio je da Izrael već tri nedelje ima probleme sa funkcionisanjem GPS-navigacije, pa su se mnogi vojni i civilni piloti te zemlje žalili da im se tokom leta gubio GPS-signal. Tvrdili su da su im se problemi pojavljivali samo tokom dana, pa je sve prošlo bez ugrožavanja života i pilota i putnika.

Vlasti Izraela su morale da koriguju procedure za sletanje i uzletanje aviona i priznale da su problemi postojali u celom vazdušnom prostoru zemlje.

Vojni vrh Izraela je optužio Rusiju, navodeći da su sčlične probleme imali i na Kipru, naročito na aerodromu Larnake.

Izraelski vojni radio Galej Cahal objavio je da su probleme izazivali ruski radioelektronski sistemi u Siriji ili na brodovima u istočnom Mediteranu.

Isti radio je objavio da je Izrael „povodom iskrslih problema započeo konsultacije sa Sjedinjenim Državama i jednom evropskom zemljom“.

Ovo nije prvi slučaj da neko sumnjiči Rusiju za gušenje GPS-signala. To je u februaru tvrdila Norveška.

Ubrzo je to učinila i Finska.

Predstavnicima obeju zemalja je bilo stavljeno do znanja: ako dozvoljnjavate da NATO drži vojne manevre na vašim teritorijama uz samu granicu sa Rusijom – ne osporavajte Rusiji pravo da u to vreme uključuje svoje radioelektronske ometače.

Ekspert moskovskog Centra za analize strategija i tehnologija Sergej Denisencev ne isključuje mogućnost da na teritoriji Izraela pravi smetnje delovanje ruskih ometača u Siriji usmereno protiv dronova koje koriste teroristi za napade na rusku avio-bazu Hmejmim.

On istovremeno ukazuje da Rusija nema nikakav razlog da ometačima zagorčava život bilo kome u Izraelu.

U Moskvi se ne krije da je „Hmejmim“ pod zaštitom i ometeča „Krasuha“.

Drugi moskovski vojni ekspert – Anton Lavrov – smatra da su izraelske optužbe izmišljene jer Moskva nema nikakav razlog da Izrael lišava GPS signala i navigacije, ali navodi:

„Lov na dronove koje teroristi i njihovi pokrovitlji usmeravaju na Hmejmim traje bez prestanka. Jedan od najpouzdanijih metoda je uticanje na GPS-trekere kojima su ti dronovi opremljeni. Samo, to se ne radi široko kao što su to činili Amerikanci za vreme rata protiv iraka 2003-će. Ruski ometači dejstvuju usmereno – prema određenim ciljevima. Još konkretnije: lišavaju dronove koji se približavaju Hmejmimu mogućnosti da traže cilj po GPS-trekeru“.

Ako Rusija odbacuje tvrdnje da je Izrael lišila GPS-signala – ko je onda to uradio i zašto?

(Fakti)