Ovo je najkontraverzniji Putinov saradnik! Spreman je na sve, a ovo je njegov posao

U američkim diplomatskim krugovima nazivaju ga “sivim kardinalom Kremlja” i čovekom koji nosi mnoge maske.

Govori se da je “autor” Putinovog političkog sistema i kreator koncepta suverene demokratrije, a pre svega jedan od najbližih saradnika Vladimira Vladimiroviča Putina. Njegovo ime je Vladislav Jurjevič Surkov.

Osporavan u samoj Rusiji zbog svojih liberalnih stavova, a još više optuživan od strane zapada zbog svoje uloge u vraćanju moći Rusije na svetsku političku scenu, Surkov je jedan od najkontroverznijih Putinovih savetnika.

Kada je 2013. godine podneo ostavku Zapad je slavio i likovao, ali se Surkov vratio jači i ponovo postao jedan od ključnih igrača u ruskom državnom vrhu.

Njegovi autorski tekstovi “Nacionalizacija budućnosti” i “Putinova dugotrajna država” izazvali su bes i paniku na zapadu, a on se našao na udaru zapadnih medija. U Srbiji je sada objavljena knjiga “Nacionalizacija budućnosti/Putinova dugotrajna država” u kojoj kroz svoje tekstove Surkov daje dugoročnu viziju Rusije i analizira sukob sa Zapadom, odnosno rusku odbranu sopstvene suverenosti.

Sam Putin ga postavio na funkciju svog pomoćnika

Rođen je 1964. godine u selu Solncevo u Lipeckoj oblasti mada postoji i podatak da je rođen u selu Duba-Jurt u Čečeniji. Otac mu je Jurij (pri rođenju Andarbek) Danilbekovič Dudajev, Čečen, a majka Zoja Antonovna Surkova, Ruskinja.

Roditelji su mu se upoznali dok su radili u istoj seoskoj školi. Otac je u jednom intervjuu izjavio da mu je sin na rođenju dobio ima Aslanbek, što znači da se tada zvao Aslanbek Andarbekovič Dudajev. Roditelji se kasnije razvode a majka mu daje svoje prezime, ime Vladislav a zadržava ime oca Jurjevič, pa je njegovo puno ime Vladislav Jurjevič Surkov.

Služio je u sovjetskoj armiji u jednoj od artiljerijskih jedinica Južne vojne grupe u Mađarskoj, kao i u specijalnim jedinicama GRU. Krajem 90-tih godina je završio Međunarodni univerzitet u Moskvi. Magistar je ekonomskih nauka. Govori engleski jezik. Oženjen je i ima troje dece. Danas je na funkciji pomoćnika predsednika RF Vladimira Putina. Na tu funckiju ga je postavio sam Putin.

Izvor: Srbijadanas.com / Foto: Youtube printscreen