PROCURIO ŠOKANTAN DOKUMENT: Vučić će morati priznati Kosovo ukoliko Srbija želi u EU, ovo su svi zahtjevi koje mora ispuniti BEZ ODLAGANJA

Bez odlaganja da se zaključi sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum i to je neophodno kako bi Srbija i Kosovo napredovali na EU putu. Taj sporazum mora da riješi sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

Ovaj navod iz Nacrta zaključaka, koji će biti predmet rasprave na sastanku ministara spoljnih poslova EU-a 18. juna, još je jedna jasna poruka da je dijalog i rješenje kosovskog problema za evropsku diplomatiju i dalje presudno za napredovanje Srbije ka EU. Šefovi evropskih diplomatija raspravljaće o prilikama na Zapadnom Balkanu i trebalo bi da usvoje paket zaključaka o napretku i obavezama zemalja u procesu proširenja. Osim na Srbiju i pitanje Kosova, izvještaj se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i za svaku zemlju regiona biće paket zaključaka. Sve što se usvoji na ministarskom nivou potom treba da se potvrdi 20. i 21. juna na sastanku šefova država i vlada EU, piše blic.rs.

BEZ ODLAGANJA

Ipak, posebno će se obratiti pažnja na odnose Beograda i Prištine. Šefovi diplomatija EU-a će zatražiti ponovno pokretanje aktivnog procesa i dijaloga u što kraćem roku. Za EU status quo je neodrživ, a jedino rješenje je postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. To je ključni uslov kako bi Srbija i Kosovo mogli naprijed ka EU.

KLJUČNI ZADACI

Sveobuhvatni sporazum sa Prištinom
Fokus na temeljne reforme
Napredak u oblasti vladavine prava
Nezavisno sudstvo i mediji
Borba protiv kriminala i korupcije
Uskladiti spoljnu politiku

Izvor: slobodna-bosna.ba