DAČIĆ ISPAO VELIKA FACA NA RTS-u: „Živelo naše milo srpstvo“ i poruka Milu

Beograd — Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovoima da gradi svoj međunarodni identitet.

On je za RTS istakao da se Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu svađale i ratovale.

Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio na proglas kralja Nikole Petrovića „Živelo naše milo srpstvo“.

Ministar je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC o drugim političkim pitanjima. Navodi da se to tiče njih a ne SANU.

„Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga“, rekao je Dačić.

Ponavlja da se Vučić poneo časno sa željom da se spreče sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos. Navodi da se on ranije zalagao za jače mere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

„Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC. Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja“, rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i da se oni tamo shvataju kao antidržavni element.

Ističe da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom svetlu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova, kada Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Odgovor crnogorske vlade na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu srpske crkve u Crnoj Gori Dačić je ocenio kao neprimerenu. Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom. Kaže da je predsednik zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i dodaje da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu radile jedna protiv druge.

„Ovo može da izazove velike probleme“, rekao je Dačić.

Citirao je i akademika Čedomira Popova koji je rekao „koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila nekome velika“ i upitao o kojoj to velikoj Srbiji se govori. Istakao je da u Crnoj Gori žive Srbi a ne „velikosrbi“.

„Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas“, rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

Odluka Podgorice može izazvati teške posledice

Istakao je da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali da Crna Gora to tumači kao mešanje u unutrašnje stvari. Dodaje da su se onda svi mešali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Poručuje da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posledice u odnosima dve zemlje i da misli da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Izvor: Tanjug