UKRAJINCI SE PRIBLIŽAVAJU DONJECKU: Kijev poslao trupe u “sivu zonu”, poboljšavaju taktičku poziciju

Ukrajinske trupe približile su se Donjecku, izjavio je portparol 24. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine Nazar Iljnicki za radio „Armija FM“.

Prema njegovim rečima, rastojanje ukrajinske vojske do Aleksandrovke i Donjecka je od 100 do 250 metara.

„Izviđači brigade ušli su u takozvanu ’sivu zonu‘ kako bi poboljšali svoju taktičku poziciju, odnosno premestili svoju dubinu od lokalnog stanovništva“, kazao je Iljnicki.

Prema njegovim rečima, plan operacije razvijalo je rukovodstvo brigade zajedno sa najvišom komandom.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske narodne republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih strana i dalje dolazi do razmene vatre.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski više puta je isticao da je njegov ključni zadatak na mestu predsednika države da prekine konflikt u Donbasu. Pri tome je stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za rešavanje situacije u Ukrajini Boris Grizlov naglasio da nova vlast u Kijevu ne realizuje obećanja o miru.

Izvor: rs.sputniknews. com