ŠTA SE DEŠAVA? Makron nudi Rusiji prijateljstvo, dijalog i pomirenje!

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je kako želi „stratešku debatu“ s Moskvom po pitanju zajedničkih pitanja te je pritom istakao, što će nedvosmisleno dobro zvučati Kremlju, kako bi Evropa „trebala razmišljati izvan okvira NATO-a i obnoviti odnose s Rusijom“.

– Evropa mora izgraditi nova pravila, novo poverenje i novu sigurnost s Rusijom, a ne samo da se slažemo s NATO-om. Moramo graditi direktne odnose između Evrope i Rusije – poručio je Makron u intervjuu za švajcarsku televiziju RTS.

Spomenuo je kako i dalje postoje tačke neslaganja između Evrope i Moskve, naročito kada je reč o Ukrajini, ali takođe ističe kako Rusija ima važnu ulogu u svetskim događanjima te se zbog toga ne sme podceniti.

– Evropa treba Rusiju za rešavanje bitnih pitanja. Treba nam strateška debata i zato ću ove nedelje imati još jedan, dugačak i intenzivan razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Postoje neslaganja između nas, ali možemo raditi zajedno – rekao je.

Što zapravo Makron ovde želi poručiti? Koji su mu motivi? Odgovor ne treba tražiti između redova jer je on sve direktno pojasnio – „Ne bi bilo dobro da Rusiju ostavimo Kini“, rekao je.

Dakle, o tome se radi. Na Zapadu postoji strah da će se formirati veliki njima konkurentni savez Rusije i Kine, a to je nešto što bi se sada moglo pokušati sprečiti nekakvim izlaskom u susret Rusiji. Koliko će takva taktika imati uticaja, tek će se videti, no pre nekoliko dana sastanak su održali ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping, te ne izgleda da će se tako lako moći spolja narušiti sve čvršći odnos između ove dve sile.

(advance.hr)