Predsednik Ukrajine želi referendum o pregovorima sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski namerava da održi referendum o pregovorima između Ukrajine i Rusije, saopštio je šef kabineta Zelenskog Andrej Bogdan.

„Vladimir Zelenski izjavio je u svojim govorima da razmatramo pitanje formiranja nekih sporazuma (sa Rusijom) i njihovo iznošenje na referendum. Smatramo da treba da govori narod, a ne političari“, izjavio je Bogdan za televiziju „112 Ukrajina“.

Ranije je Ruslan Stefančuk, koji je u utorak imenovan za predstavnika predsednika u Parlamentu, izjavio da je Zelenski spreman da započne pregovore sa Rusijom u okviru „normandijskog formata“.

Pitanje rešavanja ukrajinske krize razmatra se u različitim formatima, između ostalih, i u „normandijskom formatu“ (Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina). Varšava je predlagala da se pregovori prenesu na „ženevski format“, tj. uz učešće Sjedinjenih Američkih Država i Poljske, kao zemlje koja se graniči sa Rusijom i Ukrajinom. Međutim, dogovor o prekidu vatre postignut je samo u Minsku na sastancima kontakt-grupe uz posredstvo Rusije i OEBS-a.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije tih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

sputniknews