Sastanak Vučić – Irinej završen: Šta god da uradiš bićeš kriv, svi detaji razgovora (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovuje danas, na poziv patrijarha Irineja, sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, prenose beogradski mediji.

Zasedanju Sabora, u Patrijaršiji, prisustvuje i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarh Irinej u obraćanju medijima po završetku sastanka rekao je da je dva i po sata razgovarao sa predsednikom, a najviše pažnje posvećeno je razgovorima o KiM.

– Stanje je vrlo teško i sa obzirom na prilike u kojima se nalazimo neizvesno je kako će se naći rešenje za KiM. Borićemo se, nećemo posustati u odbrani Kosova. Ne sumnjamo u predsednikove dobre namere, u njegov trud koji ulaže, moram reći da se divim tome. Molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da ulogu predsednika odigra u najboljem mogućem svetlu i da izdrži sve teške razgovore koje vodi – rekao je patrijarh Irinej.

Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je razgovor bio veoma otvoren i poučan

Vučić je juče izjavio da je ponosan što će imati priliku da prisustvuje Saboru SPC na kojem će, kako je najavio, govoriti o KiM, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili “njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu”.

On je, povodom medijskih navoda da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.

Uopšte se neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije – rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

Izvor: Espreso / Foto: Printscreen