DAČIĆ SA LAVROVIM: Evo o čemu su sve pričali i kad je dogovoren susret Vučića sa Putinom u Pekingu (VIDEO)

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić sastao se danas u Moskvi sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim, sa kojim razgovara o bilateralnoj saradnji, ali i razmenjuje mišljenja o najvažnijim temama od značaja za dve zemlje, kao i o saradnji na međunarodnom planu.

– Rusija će nastaviti sa naporima u cilju razvijanja koordinacije na polju spoljne politike sa Srbijom – kazao je Lavrov na sastanku sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

On je rekao da Rusija i Srbija nastavljaju sa intenzivnim dijalogom čiji su ton postavili kontakti na višem nivou, pre svega tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu u januaru.

Ruski ministar spoljnih poslova je podsetio da su Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu razgovarali o sprovođenju sporazuma koji su ranije postignuti, i da su se saglasili u vezi sa novim područjima saradnje na polju ekonomije, spoljne politike i međuparlamentarnih razmena, javlja agencija TASS.

– Danas ovde postoji sjajna mogućnost da se nastave napori u obezbeđivanju intenzivnog i naprednog razvoja naših odnosa, uključujući polje koordinacije spoljne politike – dodao je Lavrov.
Vašington i Brisel da utiču na Prištinu

On je rekao i da Rusija poziva Vašington i Brisel da utiču na Prištinu da prihvati odgovornost i realizuje svoje obaveze u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti UN, u čiju pripremu su bile uključene sve zemlje Zapada, uključujući SAD i Evropu.

– Takođe, pozivamo Vašington i Brisel da nateraju kosovske Albance da obustave provokativnu i konfrontacionu politiku – kazao je ruski šef diplomatije, ocenivši da “predstavnici EU, uprkos tome što rade kao posrednici u pregovorima Beograda i Prištine, ne izlaze na kraj sa svojom funkcijom”.

On je istakao da dokument koji je potpisan još u aprilu 2013. godine, u kome se Priština obavezala da će formirati zajednicu srpskih opština, kosovske vlasti sabotiraju, a EU ništa po tom pitanju ne može da učini.

– Odluka kosovskih vlasti da formiraju oružane snage u potpunosti je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN, i sve se to dešava uz pasivan stav EU, dok se iz NATO-a mogu čuti odobravajuće ocene tog nelegitimnog koraka Prištine – naveo je on.

Šef ruske diplomatije rekao je i da Rusija i Srbija ostaju privržene nastavku realizacije svih kompleksa bilateralnih odnosa na osnovu deklaracije o strateškom partnerstvu koju su predsednici dve zemlje potpisali 2013. godine, a da je trgovinska razmjena dve zemlje do sada iznosila oko dvije milijarde dolara.

Govoreći o spoljnoj politici Beograda, Lavrov je istakao da poštuje odluku srpskih vlasti da Srbija ostane vojno neutralna država, što doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, ali i ceni to što Beograd razvija saradnju sa Organizacijom za kolektivnu bezbjednost (ODKB).
Dogovoren susret Vučića i Putina

Dačić je, inače, danas u Rusiji upravo na poziv Lavrova.

Kako je kazao, predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, razgovaraće 26. aprila na marginama skupa “Jedan pojas, jedan put” u Pekingu.

– Kao što mi je rekao Lavrov, već je dogovoren termin njihovog susreta u Pekingu. To je veoma dobro – rekao je Dačić i dodao da će to biti 26. aprila.

Kako je rekao, zatim sledi sastanak u Berlinu 29. aprila, na kojem će domaćini biti nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a uz predsednika i premijerku Srbije, biće i predstavnici Prištine.

Kazao je i da u osnovi današnjih odnosa Srbije i Rusije leži duboko razumevanje i da se povećava nivo dijaloga. On je dodao da je za Srbiju izuzetan značaj imala poseta Beogradu ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara.

Osvrćući se na ekonomske teme, Dačić je rekao da je Srbija već počela da gradi dio gasovoda “Turski tok” kroz njenu teritoriju. Ukazao je i na to da je zbog ovog projekta Srbija trpela velike pritiske, naročito sa Zapada.

– Ne znam u čemu je gas koji dolazi iz Rusije u Srbiju specifičan u odnosu na gas koji Rusija šalje u Nemačku ili neku drugu zemlju? Ne znam, Sergej, je l’ postoji neka razlika u tome? – upitao je on.

Dačić je dodao da je cilj da se radovi na delu Turskog toka, koji prolazi kroz Srbiju, što pre završe.

– Prvo mora da se završi deo kroz Bugarsku, ali mi nećemo čekati to. Već su krenuli radovi i očekuje se da će ove ili sledeće godine biti okonačani – rekao je on, podsetivši i na druge projekte između dve zemlje.

Kazao je i da će Srbija uvek, zajedno sa Rusijom, raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za otvorene probleme koji postoje u našem regionu.

On je zahvalio Rusiji, predsedniku Putinu i svom, kako je rekao, “prijatelju, bratu i kolegi” Sergeju Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju našoj zemlji kada reč o odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

– Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni i državni interes bez pomoći Ruske Federacije – rekao je Dačić, koji je rekao da je “situacija na međunarodnoj sceni je takva, a pravila međunarodnog poretka se sve više ruše i takva su da Srbija bez pomoći prijatelja ne može da zaštiti svoje nacionalne interese”.

Dva puta godišnje sa Lavrovim

U tom kontekstu ukazao je na značaj činjenice da je Rusija stalna članica SB UN, tela bez čije saglasnosti nije moguće eventualno članstvo Kosova u UN, kao i pomoć Moskve i drugih prijatelja Srbije u vezi sa zahtevima Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol.

Dačić je rekao da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i izrazio nadu da će taj proces biti nastavljen.

Podsetivši da sa Lavrovom ima dogovorenu “tradiciju” da se sastaju najmanje dva puta godišnje – jednom u Srbiji, jednom u Rusiji, Dačić je rekao da sada, nakon njegove posete Moskvi, očekuje da Lavrov ponovo dođe u Srbiju do kraja godine.

Podsetio je da se ove godine obeležava 140 godina od uspostavljanja prvog dipomatskog predstavništva tadašnje Kneževine Srbije u carskoj Rusiji. Tim povodom će u Ambasadi Srbije u Moskvi Dačić otvoriti izložbu, zajedno sa kopredsednikom ruskog dela mešovitog komiteta Jurijem Borisovim.

Na izložbi će pored kopija dokumenata, prvenstveno za period od 1879. do 1918. godine, biti izložene i fotografije srpskih poslanika u Ruskoj imperiji i drugih znamenitih ličnosti sa srpske i ruske strane.

Izvor: Srna/Tanjug