Imam težak odnos s Vučićem, ja sam pobedio, a on izgubio: Tači otkriva gde će biti potpisan sporazum sa Srbijom

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem „težak odnos“, ali da je potrebno držati sve kanale za komunikaciju otvorenim.

– Dijalog je taj koji sprečava mnoge ružne stvari koje su mogle da se dogode između naše dve zemlje. Ne osećam nikakvo zadovoljstvo u tom kontaktu. Obojica znamo odakle smo, ali to nije prepreka za nas da radimo na miru – naglasio je on.

Upitan da li razgovara sa predsednikom Vučićem i o događajima od pre 20 godina, Tači je odgovorio: „On je izgubio, ja pobedio, ali ne želim da diskusiju opteretim prošlošću.“

On je u intrevjuu nemačkom listu „Zidojče cajtung“ negirao glasine da bi u junu u Vašingtonu mogao biti potpisan sporazum sa Beogradom.

– Te priče nisu tačne. Ali, daću sve od sebe da takav sporazum bude potpisan u Beloj kući – poručio je Tači.

Upitan da li polaže sve nade sada samo na SAD, odgovorio je da se iz prošlosti zna da EU nikada nije bila u stanju da sama sređuje stvari, a i da je to danas još manje u stanju, ali da SAD imaju značaj u rešavanju ovog pitanja.

On je istakao da sporazum nema alternativu i da je moguće da Beograd i Priština zaključe mir, kao što su to nekada učinile Nemačka i Francuska.

– Status kvo znači stalno nazadovanje, jer destabilizuje region – objasnio je Tači.

Na pitanje da li ima podršku na Kosovu za kompromise sa Beogradom, on je odgovorio da više od 70 odsto stanovništva podržava dijalog.

Rekao je da teži da se postigne sveobuhvatni sporazum, koji bi konačno rešio sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine i dodao da trenutno ne postoji nikakav dokument o promeni granica, niti bilo kakva karta.

Prema njegovim rečima, pitanje promene granica kao rešenje je tema koja je preterana u medijima.

Tači je upitan kako bi mogle izgledati korekcije granice između Srbije i Kosova rekao da je za Prištinu jasno da Kosovo mora u svakom slučaju ostati multietnička država i da neće biti granice duž etničke linije.

Izvor: Espreso.rs/Sputnjik / Foto: Printscreen