Stav SAD po pitanju KiM je sada promenjen: Dačić ocenio da se Trampova administracija zalaže za kompromis

Ranije administracije od Srbije tražile priznanje nezavisnosti Kosova – izjavio je šef srpske diplomatije

Stav američke administracije po pitanju KiM je sada promenjen, dok su ranije administracije od Srbije tražile priznanje nezavisnosti Kosova, Trampova se zalaže za kompromis između Beograda i Prištine, izjavio danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

– Šta je ovde tendencija? Dogovorite se, napravite kompromis i onda međusobno da se priznate. Sada je promenjena priča – rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa pismom koje je američki predsednik Donald Tramp uputio Prištini.

U svakom slučaju, kaže Dačić, Srbija želi trajno rešenje, kompromisno, ali neće dozvoliti da bude ponižavana i da državni interesi budu ugroženi.

Posle 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jasno je da je projekat Prištine doživeo potpuni poraz, jer bez dogovora sa Beogradom nema rešenja tog pitanja i to je najveći doprinos srpske politike koji smo dali u proteklom periodu, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanovic

Dačić je istakao da ne zna šta Priština danas slavi i upitao šta su oni uradili za 11 godina.

– Jesu li postali članovi UN, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, Saveta Evrope, Uneska, Interpola? Koliko im vremena treba za tako nešto? Taj projekat je osuđen na neuspeh, zato je rešenje samo u dijalog – naglasio je Dačić.

On je, na promociji 13 država koje su povukle priznanje Kosova “Srbija se čuva diplomatijom”, ukazao da je važno što je tema Kosova i Metohije vraćena na dnevni red važnih svetskih foruma i da je danas situcija takva da se bez kompromisa ne može doći do trajnog rešenja.

– Velika zasluga pripada i zemljama koje su povukle priznanje, jer mnogo je teže razgovarati sa zemljama koje su već donele odluku o prizanju – rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/AP

Podsetio je da su za vreme vlasti “koja sada protestuje”, Borisa Tadića i Vuka Jeremića, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je, od kada je on minsitar spoljnih poslova, devet zemalja priznalo, a 13 povuklo priznanje.

– Ali, to nije dovoljno i mi ćemo sa politikom povlavčejna priznanja nastaviti – poručio je Dačić, koji je i predsednik SPS.

Na izložbi “Srbija se čuva diplomatijom”, koju je organizovala SPS, su fotografije zemalja koje su povukle priznanje Kosova, sa najvažnijim informacijama.

Zemlje koje su povukle priznanje su Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burduni, Liberija, Papau Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Unija komora, Solomonska ostvra, Republika Palau i Madagaskar.

(Telegraf.rs/Tanjug)